Prečo rozchod s kamarátkou niekedy bolí viac než s partnerom?

17. júla 2017

Keď sa rozídete s priateľom, sú tu pre vás kamarátky, pripravené  zo salvou nadávok, ktorými otitulujú toho zloducha. Budú znášať vaše emočné vypätie a prižmúri oči počas zúfalých pokusov o to pomstiť sa mu tak, že si nájdete niekoho iného. Lenže čo ak sa rozídete s kamarátkou?

Koniec každého vzťahu bolí. V prípade toho kamarátskeho to občas môže byť sakra ťažké. Nie vždy za tým stojí nejaká udalosť alebo čin, ktoré by vás rozkmotrila, niekedy sa skrátka rozdelia vaše životné cesty. O to bolestivejšie potom môže byť zistenie, že ste prišli o spriaznenú dušu. Prečo je niekedy koniec priateľstva horšie ako rozchod s mužom?

 

Nečakáte to

Jasne, ani v prípade partnerského vzťahu nečakáte, že to skončí. Ale určite vás niekedy napadne „Čo keď sa rozídeme“. Podvedome s tým teda počítate ako s variantom, ktorá môže nastať. Ale v prípade kamarátky vás to ani nenapadne. Preto často prichádza koniec priateľstva ako blesk z čistého neba a zastihne vás úplne nepripravenú.

Cítite sa zraniteľnejšie

Nemusí to byť známkou zlého vzťahu, ale priateľovi sa skrátka so všetkým nezveruje, vždy si nechávame nejaké to malé tajomstvo. Ale pred kamarátkou nie. Tá o nás vie všetko, dokonca aj to, čo by sme si možno radšej nechali pre seba, ale vtedy pri druhej fľaše vína nám prišlo ako dobrý nápad „vykecať sa“. Pozná naše najväčšie strachy, konšpiračné teórie, vie, koľko mužov prešlo nielen naším životom.

Neexistujú upokojujúce vety

Je to síce len náplasť na zlomené srdce, ale vlieva nám to aspoň minimálne štipku nádeje. Reč je o tých zjemňujúc vetách ako „Existuje veľa rýb v mori“, „Musíš pobozkať veľa ropúch, než sa z jednej stane konečne princ“ a podobne. Na rozchod s chlapom ich existuje nepreberné množstvo. Ale poznáte nejakú na rozchod s kamarátkou? Ja teda nie.

Na sociálnych sieťach si novú kamarátku nenájdete

Jedna z porozchodových fáz je aj snaha vytĺcť klin klinom, kedy sa snažíme za bývalého nájsť náhradu. Vo väčšine prípadov to s odstupom času býva veľký omyl, ale v danej chvíli to poslúži vždy výborne. Lenže keď prídete o kamarátku, kde hľadať náhradu? Niečo ako Facebook na kamarátky neexistuje a keď v bare oslovíte niekoho, že sa chcete kamarátiť, bude to vyzerať najviac podivne.

Náhrada sa ťažko hľadá

Problém je tiež v tom, že možno nemáte ani chuť si novú kamarátku hľadať. S chlapom je to iné. Ťažko sa porovnávame, že by sme boli samy, čo sa týka partnerského vzťahu, a tak rýchlo po rozchode hľadáme k sebe nový náprotivok. Lenže keď prídete o kamarátku, aktívne novú nehľadáte. To musí prísť, alebo nie. Musíte si budovať vzťah a malo by to ísť prirodzene na základe postupného vzájomného zoznamovania. Nemusí tam na prvý krát  zafungovať chémia a príťažlivosť ako u chlapa.

Zle sa o tom hovorí

Keď si chceme vyliať zlosť na bývalého priateľa, väčšinou na to nájdeme dostatok párov uší, ktoré to chcú počúvať a nehanbíme sa pred nimi. Lenže keď prídeme o kamarátku, hovorí sa o tom tak nejako horšie. Často je totiž rozchod s kamarátkou spôsobený naším osobným zlyhaním, ktoré sa ťažko vysvetľuje. Zatiaľ čo u chlapa poviete „Podviedol ma“, „Už zo vzťahu vyprchala láska“, tak u kamarátky často sama ani neviete, prečo sa to vlastne stalo.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*