Ako si privolať šťastie? Stačí vám k tomu 20 minút denne

19. júla 2017

Pozitívnymi myšlienkami sa podľa mnohých odborníkov dá ovplyvniť veľa vecí. Napríklad aj kvalita života. Šťastie je totiž zručnosť, ktorá musí byť trénovaná. Viete, ako sa to robí?

Odpoveď znie prekvapivo jednoducho – pomocou meditácie. Moderné psychologické výskumy preukázali, že u ľudí pútavé v meditovanie sú časti mozgu súvisiace s pozitívnymi emóciami oveľa aktívnejší. Tie isté štúdie tiež potvrdzujú, že nie je potrebné meditovať osem hodín denne, aby sme sa mohli radovať z pozitívnych účinkov. Stačí menej.

„Dvadsať minút denne dokáže výrazne znížiť stres a zlepšiť zdravie, tiež zmenšiť napätie, úzkosť a sklon k hnevu. Pravidelnú meditáciou aspoň po dobu ôsmich týždňov výrazne posilníte imunitný systém a zaistíte prísun pozitívnych emócií,“ hovorí popredný americký neurovedec Richard Davidson. Medzi najvýznamnejšie zdravotné prínosy meditačných cvičení patrí zníženie stresu, zvýšený zmysel pre intuíciu, zmiernenie úzkosťou, nadhľad, pokoj, mier a pod.

Čím viac stresu, tým viac meditácie

Inými slovami, tí, ktorí sú najviac zaneprázdnení a vystresovaní v každodennom živote, môžu meditáciou získať najviac. Pri všetkej serióznosti, nepotrebujete hodinu. Úžasné výsledky môžete dosiahnuť aj vtedy, ak sa meditácii budete venovať len 15 minút denne. Čím ďalej tým viac špičkových manažérov začleňuje meditáciu do svojej každodennej rutiny, pretože verí, že priamo prispieva k ich úspechu. Možno už začínate rozumieť tomu, prečo je v takej obľube jóga. Okrem cvičenia vás práve učí meditovať a pracovať so svojou mysľou. Čo je k ceste za šťastím kľúčové.

Meditácia je kľúčik k šťastiu

Možno si teraz hovoríte: „Rada by som si našla čas na dennej meditáciu, ale …“ Ako ale uvádza Zen príslovie:

„Každý by sa mal venovať meditácii 20 minút denne, ak nie ste príliš zaneprázdnení, ideálne by ste sa jej však mali venovať aj hodinu.“

Takže, to aspoň skúste. Vyhraďte si denne 20 minút na meditáciu, najlepšie ráno, keď ešte zvyšok rodiny spí a vy máte čas len pre seba. Čas, kedy absolútne vypnete, necháte odplávať stres, problémy a povinnosti. Zaradíte ak ju medzi vaše každodenné aktivity, verte, že už za krátku dobu pocítite pozitívne zmeny.

Základy meditácie podľa Ricarda Matthieua

Ricard Matthieu je podľa neurovedcov najšťastnejším človekom na svete, ktorého mozog bol skúmaný. Sám venoval ako budhistický mních v Himalájach desiatky tisíc hodín meditáciu, kedy dospel k myšlienke, ktorú šíri ďalej prostredníctvom svojich kníh, totiž že investovať svoj čas a energiu do meditácie a tréningu zvládanie emócií je cestou k osobnému šťastiu aj šťastie ostatných. Tu sú jeho rady:

  1. Nie je ťažké začať. Stačí si len dopriať trochu času na sedenie a potom na niečo zamerať svoju pozornosť. Môže to byť dych, myseľ, pohyb brucha pri dýchaní.
  2. Zakaždým, keď myseľ zabudne na sústredenie a začne sa zaoberať bežnými myšlienkami, priveďte ju jemne späť k objektu vašej pozornosti, rovnako ako sa motýľ znovu a znovu vracia ku kvetu.

 

  1. Zážitok čistej mysle je chvíľa, kedy sa do daného okamihu tak ponoríte, že neexistuje minulosť ani budúcnosť, len radosť z prítomnosti. Meditáciou je teda aj činnosť vykonávaná naplno. Pri chôdzi sa môžeme sústrediť na každý krok, pri varení zas na každý pohyb.
  2. Cieľom na zvládnutie emócií je uvedomenie si, že sa na ne môžeme pri dokonalej bdelosti pozrieť bez toho, aby sme sa nimi museli nechať ovládať.

 

Zdroj: zeny.cz, Pinterest

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*