Ako sa hrať so svetlom a farbami pri riešení obývačky?

10. augusta 2017

Atmosféra je azda najdôležitejším faktorom, ktorý hrá v prospech či neprospech obývačky. Môže výrazne ovplyvniť náladu, ktorá miestnosť napĺňa. V aký čas plánujete obývačku využívať? Bude v nej dostatok prirodzeného svetla? Aj to sú otázky, na ktoré by ste mali poznať odpoveď.

 Prirodzené svetlo ako výhoda, ktorú sa oplatí využiť

Ak do vašej obývačky prúdi dostatok prirodzeného svetla, prispôsobte tomu aj výber interiérových farieb. Do takého interiéru skvele pasujú zemité tóny, ktoré by málo osvetlenú miestnosť príliš stmavli. V tomto prípade sa to ale nestane, slnečné lúče pracujú pre vás a v prospech interiéru, podobne ako dizajnové obrazy na predaj. Skvelou voľbou ale je aj smaragdová zeleň či zafírovo modrá farba.

Nedostatok slnečného svetla sa dá kompenzovať

Slnečné priestory sú fajn, na druhej strane ale existujú aj interiéry, do ktorých sa svetlo (zámerne alebo nie) nedostáva. Ak je to prípad aj vašej obývačky, potom vsaďte na farebné tóny a fotoobrazy na plátne, ktoré priestor vedia presvetliť. Na tento účel sa skvele hodia slonovinová, prípadne výrazne žltá farba. Poznáte kvety iskerníka? Ak sa vám ich farebný odtieň podarí dostať do tmavého interiéru, máte vyhraté!

Farby, ktoré podporia relax

Ak plánujete obývačku ladiť najmä ako miesto pre oddych a relax, nezabudnite na chladivé farby. Rôzne tóny modrej, šedej alebo chladivá fialová sú obzvlášť užitočné pre tento účel. Pomôžu navodiť pokojnú atmosféru, ktorá utíši vás aj vašu rodinu či známych. Spomínaný farebný výber sa hodí aj v prípade, že vaša obývačka je využívaná hlavne vo večerných hodinách.

Ako manipulovať s priestorom pomocou farieb

Vďaka farbám môžete miestnosť opticky natiahnuť či skrátiť. Toto je ďalší dôležitý aspekt, ktorý je dobré mať na zreteli. Svetlé farby aj moderné obrazy do bytu svetlejšieho charakteru pomáhajú miestnosť akoby „otvoriť“, takže sú vhodné najmä pre malé a menšie obývačky. Na druhej strane sú tmavšie odtiene, ktoré dotvárajú skôr uzavretejší priestor.

 

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*