Osvedčený spôsob čistenia šperkov, ktoré používajú aj zlatníci

22. augusta 2017

Určite máte doma plnú šperkovnicu vzácnych kúskov z drahého kovu, alebo vám váš toaletný stolík zdobí nejeden štrasový náhrdelník po starých rodičoch. Môže to byť aj zbierka bižutérie, za ktorú sa v konečnom dôsledku hanbiť vôbec nemusíte, veď označenie šperk z francúzštiny znamená „bižu.“

Šperky zdobili naše telo od samotného zrodu civilizácie, no nie všetci si ich mohli dovoliť. V niektorých prípadoch sa za šperky považovali aj iné materiály, základom bolo, aby mali určitú výpovednú hodnotu, v tomto prípade bohatstvo a s tým spojené postavenie a moc.

 

Ak máte obavu, nechajte to na odborníkov

Ich krása a lesk časom však na svojej sile stráca, preto je ich nutné vyčistiť. Nie každý má ale na to, aby si mohol dovoliť zájsť do zlatníctva a nechať vyčistiť svoj obľúbený diamantový prsteň. Niekedy je to voľba síce najlepšia, pretože sa nemusíte báť o poškodenie kameňov, ktoré sú v šperkoch vsadené. No existujú aj bežné spôsoby čistenia šperkov, ktoré zvládnete v pohodlí domova a robia ich priamo aj v zlatníctve.

Jar vo vašej domácnosti

Nie priatelia, nie je to o ročnom období, ide o prostriedok na čistenie šperkov, ktoré v skutočnosti naozaj používajú aj samotní zlatníci. Pokiaľ by ste mali jedlú sódu, bolo by to ešte lepšie, no aj samotná jar to zvládne. Sóda je viac menej na odstránenie hrubších nečistôt zo šperku.

Základom je všetko zmiešať, teda určité množstvo jari, vlažnej vody a spomínanej sódy. Touto zmesou svoje šperky dokonale nie len vyčistíte, ale aj vyleštíte. Potom samozrejme v jemnej tkanine všetko osušte a môžete sa chváliť svadobnou obrúčkou, ktorá v novom lesku určite zaujme pohľady vášho okolia.

Zvážte jeho nosenie pri bežných činnostiach

Kvalita a lesk snubného prsteňa však závisí aj od spôsobu zaobchádzania s ním. Ak je v ňom spomínaný kameň, radšej si premyslite jeho nosenie, pri vykonávaní rôznych činností, napríklad pri práci na záhrade a v kuchyni. Chemické prípravky pri upratovaní v kúpeľni by mali byť tiež mimo dosah drahých šperkov.

Aj alkohol pomôže

Samozrejme, že bez iných prísad a chutí. Ideálny je čistý lieh, ktorý zakúpite bežne v lekárni. Šperk stačí ponoriť do tejto kvapaliny a nechať pôsobiť látku cca hodinu. Potom očistiť kefkou a samozrejme opláchnuť a osušiť. Čistý alkohol sa používa aj na čistenie diamantov. Takže neváhajte a vyskúšajte to aj vy.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*