Skúška rakoviny kože: Čo môžete očakávať od výsledku

24. augusta 2017

Ak máte obavy o svoju pleť alebo ste strávili veľa času na slnku, je dobré sa opýtať svojho lekára, či by nebolo dobré absolvovať skríning rakoviny kože.

Tieto vizuálne kontroly u vášho lekára alebo dermatológa môžu pomôcť identifikovať na koži miesta, ktoré by mohli byť dôvodom na vznik rakoviny. Niekedy nie je vhodné na nič čakať, pretože tento typ zhubného ochorenia je najčastejšie sa vyskytujúci, zároveň sa však radí aj k jedným z najjednoduchším druhom liečby.

Pred vyšetrením

Na začiatok by ste si mali urobiť vlastnú prehliadku svojho tela a kože, a to do najmenšieho detailu.

Ľahšie budete môcť poukázať na všetko, čo sa vám zdá byť zvláštne. Lekár sa na to pozrie pohľadom odborníka a špeciálny prístroj mu jeho diagnózu potvrdí. Ide o kontrolu kožných výrastkov, znamienok a začervenaných oblastí.

Prezrite si každú časť vašej pokožky, vrátane hlavy, za ušami, pod rukami a medzi svalmi. Pomôžte si zrkadlom a venujte pozornosť aj ťažko dostupným miestam. Zaznamenajte si zistenia a zmeny, ktoré sú:

 

  • nové
  • zmenili sa v priebehu času
  • svrbia
  • krvácajú

Priebeh vyšetrenia

Skríning trvá zvyčajne 10 minút, alebo dlhšie, ak lekár spozoruje podozrivé miesto, ktoré vyzerá nezvyčajne. Tiež sa bude pozerať na každý centimeter vášho tela – od tváre, hrudníka, ramien, chrbta a nôh, kedy môže popri tom spozorovať mykózu nechtov, až po menej viditeľné miesta, ako je vaša pokožka hlavy, medzi prstami a chodidlami.

Čo doktor hľadá

Počas skríningu rakoviny kože váš lekár kontroluje výrastky, ktoré sú najčastejším zdrojom rakoviny kože. V prípade nutnosti sa samozrejme postará o odborné odstránenie znamienok, čo je veľmi dôležité. Váš lekár tiež skontroluje aktinickú keratózu, kožné zmeny spôsobené slnkom, ktoré sa bez liečby tiež môžu zmeniť na rakovinu.

Pre presnejšie určenie sa robí aj biopsia kože, kde sa do laboratória odošle jedna vzorka, ktorej získanie nie je nič strašné. Ak vám má toto vyšetrenie pomôcť, predsa niečo vydržíte. Vždy je to príjemnejšie, ako neliečená rakovina kože.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*