Filmy, ktoré by mala určite vidieť každá žena

14. septembra 2017

Filmy ,ktoré sú inšpirované ženami samotnými . Filmy, ktoré sú stvorené naozaj len pre ženy.A neuveríte, že nie sú len o láske. Sú mnohotvárne a nepredvídateľné, ako predstaviteľky nežného pohlavia samy. Ponúkame vám výber takých filmov. Pozrite sa na náš zoznam; niekedy práve pár slov alebo myšlienka z filmu môžu zmeniť pohľad na život … i život sám.

Edith Piaf

Tento strhujúci biografický film zožal hneď od začiatku samé ovácie. Vynikajúci výkon predstaviteľky titulnej úlohy Marion Cotillard splýval s postavou, o ktorej film rozpráva. Piaf, speváčka z ulice, z ktorej sa stala najvýznamnejšou šansoniérka všetkých čias, bola fascinujúca osobností. Narodila sa na chodníku a vyrastala v biednych pomeroch. Dostalo sa jej však daru veľkého hlasu a veľkého srdca. Svoju nezlomnú vôľou dokázala, že si ju vypočuli. A nechali ju spievať. Viac nebolo treba, rovnako ako nebolo treba veľkých gest a nákladných rób. Publikum úplne prepadlo jej hlasu, jej citu, vášňam, výsmechu i smútkom, ktoré z jej piesní vytryskovali. A aj keď Edith tiež vinou svojho spôsobu života predčasne zomrela, jej piesne sú nesmrteľné.

G.I. Jane 

Možno to nie je najlepší film Riddley Scotta. Zato však v ňom septembri herecké výkony Demi Moore, Anne Bancroft a Vigga Mortensena. Čo znamená ľudská vôľa – v tomto prípade vôle ženy – v odmietavom, drsnom a neprajníckom prostredí, kde všetky prekážky idú ostro proti vám a idú až na doraz. „Vojačky Jane“ tu má niekoľko scén, vďaka ktorým je film nezabudnuteľnú klasikou.

Úsmev Mony Lisy

Príbeh pedagogičky na vysokej škole. Ísť proti dobovým konvenciám v roku 1953 nebolo v americkej spoločnosti nič ľahké. Ani na prestížnej univerzite nie. Film, rozpráva o vôli nedať sa a ísť proti prúdu. Trochu zastarané tému „Dnes už neplatí, že vydaj sú najvyššou métou ženy“ vynahradzujú solídne herecké výkony.

Diabol nosí Pradu

Svet vysokej módy je bezpochyby krásny, plný okúzľujúcich kreácií, elegancie a šarmu. Je však tiež veľmi drsný, nemilosrdný a doslova krutý. Stačí nepatrná maličkosť a rutite sa z vrcholu dole za hlasitého posmechu prizerajúcich. Koho toto prostredie láka a zaujíma, príde si na svoje. Filmu dominuje fascinujúce výkon Meryl Streepovej, ktoré opäť dokázala univerzalitu svojho majstrovstva. Anne Hathawayová je ňou dôstojnú partnerkou.

Núdzový východ

Vzťahová kríza typické stredostavovskej americkej rodiny niekedy v 50. rokoch minulého storočia. Obaja cítia, že to prestáva byť ono, že by to chcelo nový impulz, nejakú zmenu. Každý ju vidí v niečom inom … Ku koncu filmu si hocikto možno uvedomí, že je to vlastne aj jeho príbeh. A že sen odísť niekam ďaleko, kde tuším naplnenie svojich ambícií a lepší osud, nemusí byť pravdivý. Pretože seba sama si vezieme vždy so sebou … prekvapivá veľmi dobré stvárnenie hlavných postáv Kate Winslet a Leonardo DiCaprio.

Erin Brockovich

Príbeh Erin Brockovichové je príbehom ženy silné aj slabé. Pod tlakom okolností sa obvyklé ženskej slabosti pre Erin stávajú nemysliteľným prepychom. Určite nie je geniálny a chýba jej formálne vzdelanie. Zato však je neobyčajne húževnatá a statočná. A nie sú jej ľahostajné osudy iných ľudí. Jej neústupnosť spôsobí, že dvakrát rozvedená matka troch detí zvíťazí nad obrie korporácií otravujúce v doslovnom slova zmysle ľudské životy. Scenár bol zrejme písaný Robertsovej priamo na telo, to však nijako nespochybňuje jej výkon. Je to jej oscarová role. Zaslúžene.

Frida

Slávna extravagantné mexická maliarka Frida Kahlo v podaní Salma Hayek v jej životný úlohu. Život Fridy Kahlo bol búrlivý, plný bolesti aj lásky a škandalóznych milostných afér. Osudový bol jej vzťah s manželom Diegom Riverom, najväčším mexickým maliarom. Frida bola nielen vynikajúca maliarka, ale aj sexuálne a politická revolucionárka. Zároveň však vyznávala a chránila rodinu. Bolo v nej niečo snáď až čarodejného. Celú paletu farieb tejto osobnosti Hayeková skvele stvárnila. Svojim výkonom si vyslúžila nomináciu na Oscara. Film má nádhernú hudbu a exteriéry.

Johanka z Arku

Jana poslúchla hlasy, ktoré ju nabádali prispieť k spáse Francúzska. Vedená ich naliehaním presvedčí aj slabošského kráľa, aby sa nevzdával a pokračoval v boji. Kráľ jej zverí vojsko. V rozhodnom bitke potom Jana dokáže zvrátiť postup nepriateľa. Kráľ sa jej odvďačí zradou a nijako neprispeje k jej záchrane pred hranicou. Luc Besson určite nakrútil ďaleko lepší filmy, ale prečo nie? Vynikajúci je v tomto filme výkon Dustina Hoffmana. Existuje aj kanadský film Jana z Arcu (natáčaný takmer celý u nás) z roku 1999, v titulnej úlohe s mladučkou herečkou Leelee Sobieskiovou. Jej podanie francúzskej národnej hrdinky je skutočne strhujúci.

Hlava v oblakoch

Hlava v oblakoch nie je len názvom filmu. Je to stav duše, v ktorom sa nachádzajú hlavné postavy tohto filmu, stav akéhosi ľahkého šialenstvo a intenzívnych prežitkov. To všetko hrdinu láka kamsi do diaľky, bohužiaľ však aj ďaleko od skutočného sveta. Je to film naplnený tragickú estetikou, estetikou vopred odsúdenú ku skaze, ktorá však nestráca svoj lesk ani vo chvíli, keď už vädne. Film je štúdiou toho najtajuplnejšieho, čo vo vesmíre je: dejov v ľudskom srdci.

Môj týždeň s Marilyn

Hrať Marilyn Monroe je výzvou svojho druhu. Herečka Michelle Williamsová si s ňou poradila. Podarilo sa jej spojiť postavu kokety s malou dievčatkom ktorí sa boja sveta a ľudí v ňom. Film stojí za to vidieť pre jeho atmosféru.

Zdroj:zeny.cz

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*