Čo sa máme učiť o vzťahoch už od začiatku?

18. septembra 2017

1. zásada: Nehľadajte dokonalého partnera

Úplne dokonalý človek neexistuje. Každému niečo chýba, nikto nie je stopercentný. Keď sa však stretnú dvaja ľudia, ktorí si to uvedomujú, môžu vytvoriť vzťah, v ktorom sa môžu pozitívne rozvíjať a navzájom sa v mnohých veciach podporovať. Podstata dobrého vzťahu totiž spočíva v tom, že dvaja ľudia neustále na sebe pracujú, a tak sa spolu posúvajú k vysnívanej dokonalosti.

Ľudia, ktorí hľadajú už na začiatku vzťahu dokonalého partnera, sami seba odsudzujú k hľadaniu na celý život. A tak nie je nutné hľadať dokonalého človeka, ale takého, ktorý sa hodí k nám a ktorý kráča aspoň približne podobným smerom ako my.

 

2. zásada: Nesúďte nového partnera podľa predchádzajúceho

V živote človek stretáva viac ľudí a väčšinou prežije i viac vzťahov. Každý človek je iný, a preto aj každý vzťah je iný. Ak sa vo vzťahu opakujú tie isté problémy, tak to nesúvisí s partnerom, ale s nami. Platí, že kto opakuje rovnaké chyby, dostáva rovnaké výsledky. Ak máme sklon prepájať minulosť s prítomnosťou, tak sme sa ešte nevyliečili z predchádzajúceho vzťahu. Až keď sa zahoja staré rany a keď všetko zlé odpustíme predchádzajúcemu partnerovi, až potom sme pripravení na nový vzťah. Odpustenie  je veľmi dôležité. Ale to chvíľku trvá, kým dokážeme urobiť tento krok. Dôležité je však uvedomiť si aj to, že každý vzťah nám prináša nielen zlé, ale aj dobré momenty a práve tieto sa snažme si zapamätať. Keď si uvedomíme, ako nám predchádzajúca skúsenosť pomohla k tomu, že sme opäť v niečom múdrejší, až vtedy sme pripravení na nový vzťah.

 

3. zásada: Učte sa správne komunikovať a aktívne počúvať

Väčšina problémov vo vzťahu pramení zo zlej komunikácie. Bežne si myslíme, že čo je dobré pre nás, bude dobré aj pre partnera. Lenže to je omyl. Každý z nás je iný, a tak každý za prijateľné považuje niečo iné.

Väčšina ľudí predpokladá, že vie, čo si myslí ten druhý. Z tohto pramenia všetky domnienky, očakávania i sklamania. Keby sa viac ľudia spolu rozprávali o svojich snoch a túžbach, veľa problémov by vôbec nevzniklo. Preto je aktívne počúvanie a správna komunikácia taká veľmi dôležitá.

 

 

4. zásada: Nevytvárajte zbytočné problémy

Problém sa dá vyrobiť veľmi ľahko. Stačí začať žiarliť, obviňovať, zosmiešňovať. Dnešná doba je aj dobou predstáv a ilúzií. Pramení to z toho, že sme neustále pripojení k internetu alebo sedíme pred televíznymi  obrazovkami. Často si život idealizujeme alebo pod vplyvom médií ho vnímame ináč, aký v skutočne je. Je to často život, v ktorom domnienky sú dôležitejšie ako skutočné fakty. Niektorí ľudia niečo uvidia na obrazovke a hneď to prirovnávajú k vlastnému životu. Takto sa zbytočne dostávajú buď do zlej nálady, do závisti, alebo nenávisti.Začínajú porovnávať, pričom si neuvedomujú, že porovnávanie vyčerpáva. Bedákajú a nadávajú na druhých. Alebo im ilúzie tak silno prerastú cez hlavu, že začnú partnera obviňovať aj z toho, čo neurobil. Iní zase prežívajú veľký strach, a to úplne zbytočne. Štatisticky je dokázané, že 90 percent všetkých obáv, ktoré máme, je zbytočných. Často sú navodené práve tým, čo čítame alebo vidíme na obrazovke.

 

5. zásada: Nezameriavajte sa na negatíva

V živote nás stretávajú aj zlé veci. Bez zlých a nepríjemných situácií by sme sa neposúvali ďalej. Prekonávanie chýb nás motivuje k aktivite a zároveň  sa učíme nové veci. Rast človeka i rast vzťahu spočíva v tom, že sa posúvame od zlého k dobrému, od problému k riešeniu. Ani chyby vo vzťahu nás nemusia brzdiť, ak sa ich snažíme odstraňovať. A vo dvojici  sa aj prekážky prekonávajú ľahšie, pretože jeden druhého môže motivovať, podržať a pomôcť mu.

A práve o tomto sú vzťahy. Ľudia by mali vedieť, že láska to nie je len randenie, ukazovanie sa a zábava, ale predovšetkým je to práca na sebe, na spoločnom vzťahu, ktorý keď má pevné základy, môže človeka celý život posúvať vpred a napĺňať šťastím.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*