Súboj farieb a chuti: Ktoré víno si vyberiete a prečo?

24. októbra 2017

Či už dávate prednosť bielemu alebo červenému vínu, je to vo všeobecnosti otázkou chuti. Ale ak chcete najzdravší výber, čo si vyberiete? Červené víno získalo veľa pozornosti pre svoj výskumný potenciál na zníženie rizika srdcových chorôb a celkové zlepšenie zdravia.

Hovorí sa, že konzumácia alkoholu by sa nikdy nemala podporovať ako spôsob, ako zlepšiť zdravie, pretože aj škodlivé účinky alkoholu môžu byť obrovské, v zdravej miere nie je však na škodu si niektoré výhody kvalitných vín Mrva & Stanko pripomenúť, veď nakoniec každý z nás je strojcom svojho šťastia.

Má biele víno rovnaké výhody?                              

V tomto článku sa dozviete, čo potrebujete vedieť o červenom a bielom víne – ako sú vyrobené, čo si dávať pozor a čo je zdravšie. Môže vám to pomôcť pri výbere a predaji vína, o ktorom uvažujete.

Čo je to víno?

Víno je vyrobené z kvaseného hroznového džúsu. Hrozno sa doň vyberá, rozdrví a umiestni do kadí na kvasenie. Proces fermentácie mení prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol. Napríklad chutné víno Primitovo sa vyrába z červeného bobuľového ovocia, ako sú aj maliny, čo ho robí výnimočným a radí sa v Taliansku k najpestovanejším odrodám. A práve toto víno býva hitom mnohých Slovákov počas dovolenky v Taliansku.

Fermentácia sa môže vyskytnúť prirodzene, ale niekedy vinohradníci pridávajú aj kvasinky, aby pomohli riadiť jej proces. Rozdrvené hrozno sa lisuje lisom, ktorý odstraňuje šupy a ďalšie usadeniny. Či sa tento krok vykonáva pred alebo po kvasení, spolu s farbou hrozna určuje, či sa víno stáva červeným alebo bielym.

Pri výrobe  bieleho vína sa pred fermentáciou hrozno lisuje. Červené víno sa zvyčajne lisuje po fermentácii. Po tomto kroku víno starne v nerezovej oceľovej nádobe alebo dubových sudoch (v závislosti od kraja a výrobcu), kým nie je pripravené na fľaškovanie.

Porovnanie výživy

Čo sa týka živín, červené a biele víno sú svojím priaznivým vplyvom na náš organizmus takmer rovnaké. Avšak červené víno má o niečo vyššiu hladinu niektorých vitamínov a minerálov. Biele víno však obsahuje zasa menej kalórií.

Výhody červeného vína

Výskum zistil, že konzumácia červeného vína môže mať ochranný účinok na kardiovaskulárny systém. V skutočnosti je to spojené s o 30 % nižším rizikom úmrtia na srdcové ochorenia.

Čiastočne to môže byť spôsobené preto, že víno obsahuje zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné aj protizápalové účinky. Pomáhajú znížiť riziko ochorenia srdca.

Ukázalo sa, že červené víno zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu , ktorý je spojený s nižšou mierou srdcových chorôb.

Znížené riziko neuro degeneratívnych ochorení

Ľahký vyznávači vína alebo iných alkoholov majú tiež nižšie riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako sú Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba, v porovnaní s ostatnými, ktorí naopak nepijú vôbec.

No aj s jeho nadmernou konzumáciou si môžete spôsobiť vážne zdravotné problémy, preto by ste si mali nájsť zdravú mieru v tom, čo vám váš život spríjemňuje.

 

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*