„Aj tak si ju vezmem.“ Požiadať budúceho svokra o ruku dcéry, alebo nie?

19. novembra 2017

 

Stret generácií neminul snáď jedinú historickú dobu. A dnes je počuť viac ako inokedy. Z vianočných či novoročných povier dnes mladí, pokrokovo zmýšľajúci ľudia nemajú taký rešpekt a sviatočné alebo svadobné tradície sa stávajú prežitkom. Týka sa to aj žiadosti o ruku dcéry?

 

Z dobového hľadiska áno. Toto predzásnubné gesto má korene v 19. storočí. Teda v čase, keď emancipované ženy ešte boli na hubách a muži okupovali rodinný piedestál. O hlave rodiny nebol pochýb. Pokiaľ chcel teda muž uvidieť svoju ženu vo svadobnej čipke, musel najprv požiadať mužskú autoritu v partnerkinho rodine.

Patriarchálna hierarchia vo vzťahu ale mizne. V západnej Európe sa stáva úkazom. Ženy si rozmaznávajú svoju nezávislosť a často preberajú tradičné mužské funkcie. Z logiky veci tým stráca menované gesto na váhe. Alebo nie?

 

Pragmaticky vzaté áno. Muži skutočne už nemajú „povinnosť“ žiadať potenciálneho svokra o súhlas k zásnubám. Nezabúdajme však na tradície a rodičovská očakávania.

Posvätné otcovo ego

„Ak by muž mal alebo nemal takto urobiť, rozhodujú okolnosti a rodinná subkultúra,“ vysvetľuje psychologička.“Ak je rodina nevesty súdržná a zastáva tradičné hodnoty, potom je toto gesto určite vhodné.“

Budúci ženích tým budúcemu svokrovi prejaví úctu. Naznačí, že ho rešpektuje čoby autoritu. Vynechaním tohto gesta by sa trafil do najcitlivejšieho – jeho ega. A rozhodne by tým ich budúcemu vzťahu nepomohol.

 

„Nepredpokladám však, že by ho tým narušil nadlho a nejako významne,“ dodáva odborníčka. „Skôr sa tu ponúka iná, obrátená súvislosť. Ak si budúci ženích s budúcim svokrom nerozumie, nie je ženích ochotný tento krok urobiť. Potom samozrejme možno očakávať že ich vzťah nebude lepší. Ak to urobí, preukáže tým úctu k otcovi nevesty – a môže vzájomný vzťah zlepšiť. “

Existujú ale aj prípady, keď sa spomínané gesto neodporúča. Ba je zbytočné. Napríklad, ak sa partnerka s otcom nestýka a nevychádza s ním dobre. Ak má rozvedených rodičov, je vhodné tento životný krok konzultovať s oboma zvlášť.

Prežitok? skôr trend

Zvážili ste všetky pre a proti a rozhodli sa k tradičnému gestu uchýliť. Čo teraz? Vytvorte podmienky. Vaša žiadosť bude mať určite väčší úspech, ak sa s budúcim svokrom zídete osobne, než keby ste ho kontaktovali cez telefón.

 

Ak vám príde cielené stretnutie vás dvoch príliš strojené, oslovte ho napríklad na rodinnej oslave vo chvíli, keď sa ocitne sám a na pokojnom mieste. Alebo sa s ním prejdite. Majte na pamäti, že ide o sviatočnú udalosť. Nebude teda najlepšie na neho otázku vychrliť niekde v „emhádéčke“ alebo tesne pred odchodom z rodinnej oslavy.

Hoci dnešná doba oslavuje pokrok a narušovania stereotypov, počet mužov odhodlaných na urobenie tohto predsvatobného gestá neklesá. Ba naopak. Podľa nedávneho prieskumu servera The Knot, ktorý ľuďom uľahčuje svadobné prípravy, vyhľadáva budúceho svokra 77% Britov. To je o tri percentá viac ako v roku 2013 a o šesť v porovnaní s rokom 2011.

 

Zdroj: Pinterest

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*