O koľko aj vy priberiete, keď si nájdete partnera? Môže to byť skutočne veľa kilogramov!

21. mája 2018

Každý deň vo fitku, na stole nutrične vyvážené jedlo, do toho nejaké to solárium, kozmetika, masáže … Život osamote je viac zameraný na osobnú krásu, zdravie, atraktívnu postavu a celkovo príjemný vzhľad. Toto všetko ale s príchodom vzťahu končí! O koľko aj vy priberiete, keď si nájdete partnera?

Existuje mnoho výhod, ktoré prináša partnerský vzťah – viete, s kým oslávite svätého Valentína a Vianoce, partnerovho rodina sa stále dookola nepýta, kto ste, vaše životné zvyklosti sú kompatibilné, máte prehľad o vzájomných sexuálnych zvykoch, a ako hovorí vzťahová expertka a terapeutka Jane Greer z New Yorku: „Viete, čo očakávať.“ Partnerstvo však môže mať aj svoje nevýhody. Zamknite všetky sladkosti, čo doma máte!

Koniec mučenia !?

Podľa nedávnej štúdie ľudia, ktorí nadviažu romantický vzťah, pravdepodobne časom poľavia vo svojom snažení a skôr či neskôr priberú na váhe. Ako že sa to hovorí? „Zo šťastnej lásky sa priberá!“ A teraz už je to aj vedecky potvrdené.

Výskumníci z univerzity v Queenslande v Austrálii sledovali viac ako 15 000 dospelých, pričom skupina zadaných činila tri štvrtiny jedincov z celkového počtu. Úlohou vedcov bolo zistiť, či partnerstvo môže ovplyvniť schopnosť jednotlivých osôb aj párov viesť zdravý životný štýl. Nutné tiež dodať, že priemerný vek účastníkov činil 52 rokov a medzi mužmi a ženami bolo rovnomerné rozdelenie. A ako to celé prebiehalo?

Preberanie stravovacích návykov

Výskumníci zhromaždili zdravotné údaje z ročných prieskumov, ktoré boli vykonané počas deväťročného obdobia (konkrétne od roku 2005 do roku 2014). Tím vedený Stephaniou Schoeppe z vyššie zmienené univerzity tak na základe týchto podrobných údajov zistil, že páry skrátka toľko nedbajú na zdravý životný štýl.

Mnoho partnerov spoločne fajčí, pije príliš veľa alkoholu a navštevuje rýchle občerstvenie. Stephanie Schoeppe má hypotézu, že na vine môže byť pocit menšieho tlaku. „Už nemusím vyzerať tak dobre, partnera predsa mám, a tomu moja postava ani životný štýl nevadí!“ V hre je však aj povzbudzovanie: „Prosím ťa, len si tie zemiačiky zober, raz sa nezblázniš. Kedy zase takto vyrazíme do kina? “

Strata motivácie

„Keď ľudia žijúci v páre nemusí vyzerať atraktívne a štíhlo, aby prilákali partnera, môžu sa pri jedle cítiť omnoho pohodlnejšie. Však tiež často konzumujú viac potravín s vysokým obsahom tuku a cukru, „nechala sa počuť spomínaná vedkyňa pre odborný magazín New Scientist s tým, že rodičia navyše môžu byť v pokušení dojedať zvyšky po deťoch, čo tiež vedie k zvýšeniu prírastku hmotnosti. Avšak aj novomanželia sú vystavení riziku nadváhy, keď sa vydávajú do manželského života.

V dobrom aj v zlom, pri chudnutí i priberaní

Podľa štúdie uverejnenej na univerzite v Glasgowe, teda najväčšom škótskom meste, hneď v prvom roku manželstve muž aj žena priberajú v priemere o 2,5 kilogramu. A bohužiaľ, „papier“ z radnice na niečo také nepotrebujete. Aj z analýzy expertov z univerzity v britskom Newcastli vyplýva, že hneď prvý rok spoločného života „na psiu knižku“ stojí ženy 3 kilogramy navyše. Keď následne príde tehotenstva a materská dovolenka, je k tomuto základu pridané päť, šesť, sedem i viac kilogramov. Svadba teda nerozhoduje, ako náhle si niekoho nájdete, pravdepodobne priberiete tak ako tak.

Ak chcete naopak chudnúť, musíte sa rozísť (porozchodový stres je podľa odborníkov veľmi účinný), alebo sa začať viac hýbať a strážiť si to, čo cez deň zjete. Iná možnosť bohužiaľ neexistuje. Vždy sa však môžete obrátiť na nutričného poradcu či osobného fitnes trénera. Nebudete ani prvý, ani posledný.

Zdroj: independent.co.uk,pinterest

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*