Keď vám nesprávna hladina cukru v krvi skomplikuje život

13. júla 2018

Diabetes mellitus alebo pre niekoho cukrovka je chronické ochorenie, ktorého hlavným rysom je zvýšená hladina glukózy (cukru) v krvi. Glukóza je v krvi každého človeka, pretože je jeho hlavným zdrojom energie. Normálna hladina krvnej glukózy je pred jedlom do 5,5 mmol/l, a zhruba 2 hodiny po jedle – do 7,8 mmol / l. Nie všetci ju ale majú v norme.

Máte cukrovku, ale neviete akú?

Mechanizmy a príčiny vzniku závažnej cukrovky sú mnohé a sú pomerne komplikované. Podľa prejavov sa delia do niekoľkých skupín, pričom najzákladnejšie je delenie – diabetes mellitus 1. typu a diabetes mellitus 2. typu. Napriek takmer totožnému názvu sú to úplne odlišné choroby.

Diabetes mellitus typu 2 sa vyvíja hlavne u dospelých a starších ľudí, hoci v súčasnosti je v dôsledku výskytu obezity táto choroba stále viac diagnostikovaná aj v dospievaní mladistvých. Pri cukrovke typu 2 existuje takzvaný relatívny nedostatok inzulínu, t.j. inzulín pacient má, ale je ho na pokrytie potrieb organizmu veľmi málo.

Pri cukrovke typu 2 predpisujte lekár lieky, ktoré eliminujú inzulínovú rezistenciu – necitlivosť na inzulín. Ak hladina cukru v krvi prekračuje prípustnú normu na pozadí dlhodobej liečby s maximálnymi dávkami takýchto liekov, pacient by mal dostať náhradnú liečbu inzulínovými prípravkami.

Čo je diabetická noha?

Spozorovali ste niekedy nepríjemné a častejšie bolesti nôh, kŕče a únavu? Treba byť obozretným, pretože to nemusí prameniť len z bežného vyčerpania a vysokého pracovného tempa alebo domácich povinností.

Aj tieto príznaky môžu byť prejavom nastupujúcej cukrovky. Ide o ochorenie periférnych tepien, ktoré sa inak nazýva aj diabetická noha. Výsledkom čoho môže byť až samotná gangréna alebo amputácia končatín, pretože ste možno niektoré príznaky dlhodobo podceňovali a varovania lekárov nebrali do úvahy.

Dalo by sa to tiež charakterizovať ako nedostatočné prekrvenie v tepnách, pretože tie sa upchali tukom. Závisí to od spomínanej schopnosti inzulínu v tele „spolupracovať“ s glukózou, ktorá ako vidíme, dokáže byť veľmi veľkým problémom. Ak pociťujete často v týchto partiách tela

  • brnenie
  • necitlivosť
  • stuhnutie
  • a pocit pálenia

…mali by ste vyhľadať všetky dôležité informácie a samozrejme aj lekára, s ktorého radami sa vám podarí niektoré z týchto prejavov zmierniť alebo možno aj celkom odstrániť. Všetko je to na vás a vašom organizme.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*