Hračky nie sú len pre zábavu, ale aj správny vývoj dieťaťa

21. februára 2019

Hračky sú potrebné pre osobu od prvých dní jej života a zároveň sú veľmi dôležitým atribútom detstva. Dieťa nielen zabávajú, ale ho aj rozvíjajú a pomáhajú mu učiť sa fungovať v okolitom svete. Pre čo najväčšiu spokojnosť a dobrý vývoj dieťatka, by ste mu ich mali dopriať naozaj veľa. Výber adekvátny veku a pohlaviu však nie je jednoduchý, a preto vám s ním pomôžeme.

Prvou a najdôležitejšou vecou, ​​ktorú je potrebné zvážiť pri výbere edukatívnych hračiek, je vek dieťaťa. V každom období života existuje vedúca činnosť, ktorá prispieva k rozvoju psychiky dieťaťa ako celku. A ak zanedbáme tento faktor, potom môže byť nevhodne vybraná hračka  zbytočná.

Berte do úvahy nielen vek, ale aj úroveň vývoja dieťaťa. To znamená, že ak je dieťa málo za normami svojho veku, potom musíte siahnuť po hračke pre mladšie deti. Tieto veci netreba zbytočne „siliť“ a prispôsobiť sa aktuálnej situácii.

Nebojte sa kníh

Aj keď si to mnohí moc predstaviť nevedia a knihám sa vyhýbajú aj v dospelosti, sú pre náš rozvoj, nielen v útlom veku, veľmi dôležité.

Knihy sú najužitočnejšie hračky pre deti a často u nich aj najobľúbenejšie. Knihy pomáhajú dieťaťu naučiť sa rozvíjať svoju fantáziu a abstraktné myslenie bez pomoci iných hračiek. Okrem toho, čítanie kníh, ako všetci dospelí veľmi dobre vieme, rozvíja aj slovnú zásobu a koherentnú reč.

Aj malé hračky vedia potešiť

Malé hračky sú potrebné pre rozvoj jemných motorických zručností. Kocky, stavebnice, lego a iné podobné hračky deťom urobia radosť, no vyberajte ich s ohľadom na aktuálny vek, pretože pre tých najmenších môžu byť ešte drobné časti nebezpečné. Ako sme už spomínali, je nutné ísť na to postupne.

Nebojte sa farieb

Aj s pomocou adekvátnych hračiek, by sa malo dieťa naučiť a pochopiť, že konkrétna farba je základnou vlastnosťou daných objektov. Aj tieto rozlišovacie funkcie sú u hračiek samozrejmosťou a je len na vás, aby ste správnym výberom týchto predmetov dali deťom ten najlepší základ.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*