Zabojujte proti zlej imunite správnou výživou

21. februára 2019

Imunita, ak hovoríme bez vedeckých definícií, je obrannou reakciou organizmu proti všetkým cudzím hostiteľom, ktoré dokážu rovnováhu zdravia narušiť. Ľudský imunitný systém chráni telo pred vonkajším vplyvmi, ktoré do tela prenikajú vzduchom, jedlom, kožou, baktériami, vírusmi, parazitmi a toxínmi. Je toho naozaj veľa a značnú časť z toho všetkého tvorí práve strava. Nielen preto je vhodné jej zloženie upraviť.

Bohužiaľ, často si „vykopávame hrob“ pre zlú imunitu sami! Znečistené prostredie, vzduch, voda, potraviny obsahujúce insekticídy, herbicídy, rádionuklidy, ako aj elektromagnetické žiarenie, potláčajú imunitný systém.

Boj proti chorobám nezačína len v nemocnici a u lekára

Podľa definície Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vplyv vyššie spomenutých negatívnych dopadov na zdravotný stav modernej osoby je „iba“ 10 až 12 percent! Oveľa silnejší (viac ako 50 %) je náš životný štýl a v ňom nekvalitná strava.

Takže boj proti chorobám by nemal začínať len  v nemocnici, ale doma! Prevencia chorôb, aj keď si vyžaduje osobnú sebadisciplínu a zodpovednosť, poskytuje oveľa lepšie výsledky ako liečba samotnej choroby, ktorá nemusí byť poskytnutá zadarmo.

Príjemné spestrenie v strave je nutné

Každý vie, že tuk v nadmernom množstve škodí a cukor tiež. Imunita je ale oslabená aj monotónnou nedostatočnou výživou, vylúčením tukov z výživy, dodržiavaním prísnych diét a  konzumovaním jedál, ktoré sú pre žalúdok a črevá ťažko stráviteľné, vytvárajú v tele nebezpečný odpad.

Mnohé diéty sú tiež slabé v základných aminokyselinách a mastných kyselinách, ktoré sú potrebné na produkciu imunitných látok, ako sú napríklad biele krvinky a protilátky. Dá sa to zmeniť veľmi jednoducho. Niekedy pomôže mixér na smoothie a inokedy pár základných prvkov potravy.

Najlepší priatelia imunity

V prvom rade je to voda! Vodoliečba, čiže pravidelné používanie čistej vody v dostatočnom množstve – je najsilnejším faktorom pri vyvažovaní  energetického systému tela. Nielen normálne trávenie, ale vo všeobecnosti fungovanie celého ľudského tela je bez vody jednoducho nemožné.

Ak má pacient problémy s gastrointestinálnym traktom, časté prechladnutie, alergie, niektoré kožné problémy, môže byť za tým aj nedostatočný príjem vody. A preto prvá vec, ktorú musíte urobiť, je zvýšiť jej spotrebu na 2,5-3 litre denne.

A možno aj dostupné tabletky na chudnutie potom konečne a lepšie zaberú, pretože dostatočný príjem vody je predsa pre riedenie a prietok krvi veľmi dôležitý.

Na druhom mieste by mali byť mliečne výrobky, ktoré sú vynikajúcim zdrojom vápnika a vitamínu D, posilňujúci imunitný systém a ešte probiotiká, ktoré pomáhajú obnoviť črevnú mikroflóru.

Ovocie a zelenina obsahujú množstvo látok, minerálov a najmä potrebných vitamínov, ktoré sú pre posilnenie imunitného systému veľmi dôležité, rovnako ako cesnak a cibuľa.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*