Čo by nemalo chýbať v štýlovej detskej izbe?

22. februára 2019

Interiér detskej izby ovplyvňuje vývoj dieťaťa. Ak ho správne usporiadate, pomôže najmenším rozvíjať sa v príjemnej atmosfére, zlepšovať tvorivé schopnosti a formovať svoju osobnosť.

Detská izba je miestom na spánok, hranie, štúdium a ukladanie potrebných vecí. Aby bola ale  funkčná, musíte priestor rozdeliť na tri časti:

  • miesto na spanie;
  • herňu;
  • a pracovnú oblasť.

Pre deti predškolského veku je prioritou hrací priestor, a pre staršie deti už aj učenie.

Zóna hry by mala podporovať tvorivosť

Herná zóna by mala byť bezpečná a zároveň zaujímavá. Nepreťažujte tento priestor veľkými hračkami, je lepšie ho oslobodiť a dať dieťaťu miesto pre kreativitu. Môžete tu umiestniť stenu a stôl na hranie, prípadne zaujímavé detské koberce a iné doplnky, ktoré sa dajú kedykoľvek rozložiť a skryť.

Dieťa predsa rastie a jeho záujmy sa postupom času menia. Čím je zábava abstraktnejšia, tým lepšia je predstavivosť dieťaťa a viac možností pre hry.

Oblasť štúdia musí byť pohodlná

Je dôležité vybrať ergonomický stôl, stoličku a osvetlenie, aby sa dieťa dokázalo na potrebné úlohy a štúdium sústrediť. Najlepšie je vyzdvihnúť nábytok, ktorý bude s dieťaťom rásť.

Svetlo by malo byť jasné, no bez silných odtieňov, vďaka čomu budú oči menej unavené. Pomôžu vám v tom aj jemné záclony pre deti so zaujímavým motívom.

Motivovať k vzdelávaniu deti môžete aj využitím ojedinelých doplnkov, na ktorých tvorbe sa podieľajú. Tabuľky, geografické mapy, plagáty sú na to ideálne.

Miesto na spanie a odpočinok

Správne usporiadané miesto na spanie môže zlepšiť pohodlie dieťaťa a jeho fungovanie počas dňa. K tomu si musíte vybrať dobrý matrac, vankúš, posteľnú bielizeň a správne osvetlenie.

  • aj veľkosť lôžka by mala zodpovedať výške dieťaťa;
  • vyberte im posteľnú bielizeň v jemných odtieňoch, pretože farebné posteľné prádlo môže odvádzať pozornosť od spánku a spôsobovať rozrušenie;
  • posteľ by tiež mala byť taká, aby v nej dieťa rado spalo, takže všetko konzultujte aj s ním.

Vytvorte im oázu a kúsok raja, v ktorom bude ich život príjemný.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*