Nájdite si 5 minút na dôležité informácie o káve

17. marca 2019

Mnohými milovaná alebo nenávidená. Káva má množstvo priaznivcov aj odporcov. Považuje sa za „liek“ a príjemný zlozvyk, ktorému s chuťou a ľahkosťou podliehame. Veľmi dobre nás dokáže povzbudiť a vybaviť potrebnou energiou na nejednu dôležitú úlohu. Chutí a má svoje ojedinelé vlastnosti, o ktorých si v tomto článku niečo málo teraz povieme.

Začneme krátkou históriou

Prvé stromy nesúce kávu sa našli podľa legendy až v Etiópii, kde bolo kráľovstvo Kaffa, od ktorého je podľa všetkého odvodený aj jej názov.

Prvé záznamy o káve ako nápoji sú datované v polovici 15. storočia v Jemene. Odtiaľ sa káva rýchlo šírila naprieč arabskými krajinami ako Egypt, Perzia, Turecko a severná Afrika.

Prostredníctvom aktívneho obchodovania a predaja vzácnej kávy bola počas šestnásteho storočia prenesená aj do Talianska a rozšírená odtiaľ po celej Európe. V rýchlom tempe sa kaviarne začali objavovať vo všetkých mestách a káva sa tak stala obľúbeným nápojom, ktorý vytváral  tie najlepšie podmienky pre sociálne kontakty.

Výroba kávy

V súčasnosti je na svete produkcia, predaj kvalitnej kávy a jej výroba rozdelená medzi päť najväčších krajín (v poradí podľa veľkosti produkcie): Brazíliu, Vietnam, Indonéziu, Kolumbiu a Indiu.

Výrobný proces je rozdelený do niekoľkých krokov. Počas ktorých existujú rôzne metódy založené na požadovanej kvalite kávových zŕn. Pričom pri zvolenej metóde zohrávajú dôležitú úlohu samotné druhy konkrétnej kávy.

Výsadba a zber

Pre mnohých je kvalitná káva drahá a nedostupná, čo môže byť spôsobené faktom náročného pestovania a podmienok spracovania do finálnej podoby. Väčšinou ide o špeciálnu klímu a oblasti vo veľkých nadmorských výškach.

Od spôsobu zberu a spracovania v dobrej pražiarni kávy potom prejde niekoľko dní a čerstvé zrná sa v špeciálnom obale dostávajú až k vám domov.

Pozor na prípravu

Vo výslednej fáze, samotnú chuť tohto lahodného nápoja ovplyvňuje aj jej príprava. Každý má na to svoje spôsoby a podmienky a samozrejme druh kávy, ktorému zostáva verný. Takto hotová káva potom dokáže v primeranom množstve zlepšiť naše reakčné schopnosti, podporiť pamäť a pôsobiť ako dobrá prevencia proti mnohým vážnym ochoreniam.

Je dobrým dôvodom na zaujímavé diskusie a vytváranie sociálnych väzieb, o ktoré nás v poslednej dobe internet a jeho sila ochudobňuje. Môžete to ale zmeniť a spolu s chutnou šálkou lahodnej kávy si spríjemniť po boku rodiny a blízkych priateľov každý jeden deň.

 

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*