Už viete, čo si dáte zajtra na raňajky?

21. mája 2019

Zdravý životný štýl a vyvážená strava — tieto slovné spojenia sa okolo nás neustále skloňujú vo všetkých tvaroch. Ako ale zabezpečiť, aby počas každodenného zhonu mala naša rodina vždy všetko, čo ľudské telo potrebuje?

Prečo by sme mali raňajkovať

Raňajky sú základ dobrého začiatku každého dňa. Vďaka nim získa organizmus silu na všetky činnosti, ktoré vás čakajú. Bez raňajok začnete byť už počas doobedňajších hodín unavený a malátny. Nedostatok energie vedie tiež k horšiemu sústredeniu. A to sme ešte nespomenuli negatívny dopad vynechania tohto dôležitého jedla na tráviacu sústavu aj iné orgány nášho tela.

Raňajky pre deti

Raňajky pre deti aj dospelých by mali obsahovať vyvážené množstvo sacharidov, bielkovín a tukov. Pre vysoký obsah minerálov, vitamínov a vlákniny je vhodné, aby raňajky pre deti obsahovali aj zeleninu a ovocie.

Z pečiva je najvhodnejšie celozrnné a kváskové pečivo. Vyvážený podiel bielkovín dosiahnete, ak ho doplníte vajíčkami, šunkou a mliečnymi výrobkami. Bielkoviny však obsahujú aj rastlinné zdroje. Napríklad sója a sezam. Sacharidy nájdete okrem pečiva aj v celozrnnej kaši alebo ovsených vločkách.

Nezabúdajte na tuky. Tuky obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré si ľudské telo nevie vyrobiť. Zdravé raňajky pre deti by mali preto obsahovať zdravé rastlinné a živočíšne tuky. Vysoký podiel tukov majú napríklad vlašské a lieskové orechy, slnečnicové, ľanové a tekvicové semená a mandle ale tiež vaječný žĺtok a rybí tuk.

Raňajková zmes

Počas pracovného týždňa môže byť úloha postarať sa o zdravé raňajky pre každého člena rodiny naozaj náročná. Mnohé mamičky preto uprednostňujú rôzne zmesi.

Kvalitná raňajková zmes obsahuje všetky potrebné živiny. Je pripravená tak, aby deťom dodala dostatok energie na celý deň. Jej chuti neodolajú ani teenageri a dospelí. Raňajkovú zmes pripravíte jednoducho a rýchlo aj počas každodenného ranného zhonu.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*