Trpí vaše dieťa dojčenskou kolikou?

26. júla 2019

Neutíšiteľný plač trvajúci aj niekoľko hodín je záťažou nie len pre dieťa. Aj rodičia môžu byť v takomto čase naozaj vyčerpaní. Ak vaše dieťa trpí dojčenskou kolikou, toto obdobie vám možno pomôže prekonať niekoľko rád z nasledujúceho článku.

Detská kolika

Detská kolika sa vyskytujte u 20 – 25 % dojčiat vo veku dvoch týždňov až do štyroch mesiacov. Pre rodičov to býva spravidla vyčerpávajúci čas. Ešte stále sú čerstvé spomienky na možný ťažší pôrod , ktorému však môžeme predísť balónikmi Aniball, a už sa v domácnosti rieši ďalší problém. Dieťatko plače vždy približne v tom istom čase dňa aspoň tri krát do týždňa. Plač trvá až do troch hodín a bábätko pritom priťahuje nohy k brušku a prehýba sa v chrbátiku.

Jednoznačná príčina dojčenskej koliky nie je zatiaľ známa. Jej výskyt nezávisí od toho, či dojčíte alebo nie. Dojčenská kolika sa vyskytuje v rovnakej miere u chlapcov aj dievčat.

Čo robiť?

Detská kolika je problém, ktorý by ste mali spomenúť pediatrovi pri pravidelnej návšteve poradne, aby ste mohli vylúčiť možný zdravotný problém. Napríklad gastroezofageálny reflux, nadmernú plynatosť, intoleranciu laktózy alebo alergiu na kravské mlieko. Okrem toho môžete urobiť nasledovné:

  • Ak dojčíte, skúste zo svojej stravy na čas vylúčiť potraviny, ktoré spôsobujú zvýšenú plynatosť.
  • Pokúste sa byť pozitívne naladená a pokojná, i keď je dlhotrvajúci plač dieťaťa vyčerpávajúci. Vaša nálada sa prenesie aj na vaše dieťa.
  • Pomáha tiež častejšie kŕmenie. Bábätko tak pri kŕmení prehltne menej vzduchu.
  • Zmierniť dojčenskú koliku môžete aj polohovaním na brušku — pozor, len v bdelom stave a pod dohľadom.
  • Dôležité je nechať dieťa vždy odgrgnúť.
  • Pomáha tiež jemná masáž bruška.
  • Keď plače, pritúľte si ho. Môžete ho aj nosiť v šatke.

Intolerancia laktózy

U bábätiek ale tiež u väčších detí môže tráviace problémy, nafukovanie a nevoľnosť spôsobovať aj intolerancia laktózy. Pre chýbajúci enzým laktáza nie je dieťa schopné bez problémov stráviť mliečny cukor — laktózu. V tráviacom trakte tak dochádza ku kvaseniu. To má za následok nie len zvýšenú produkciu plynov ale tiež kŕče, hnačky alebo reflux.

Ak má vaše dieťa problémy s trávením, spomeňte to svojmu lekárovi. Zistiť intolerancia laktózy testami. Ak budú testy pozitívne, pre dieťa je dôležité vylúčiť laktózu zo stravy. Okrem toho pomáha aj vhodný výživový doplnok. Ten sa pridáva do mlieka alebo priamo do úst.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*