Je nastrihnutie hrádze pri pôrode nutné? Fakty sú proti jej pozitívam

15. júla 2023

Nástrih hrádze pri pôrode je najčastejším chirurgickým zákrokom, s ktorým sa stretávame v tomto prípade. Je však nutné, aby ju ženy podstúpili?

Epiziotómiu podstúpi až 57,3 percent žien, ktoré privádzajú svoje dieťa na svet vaginálnou cestou. Aj keď nepredstavuje pre ženu ani dieťa žiadnu výhodu, toto číslo je nepomerne vyššie oproti údajom, ktoré odporúča Svetová zdravotnícka organizácia v jednotlivých pôrodniciach. Ako sme spomenuli, my ju prekračujeme trojnásobne. Odporúčaní sa dokážu držať napríklad vo Veľkej Británii, Beneluxe či Škandinávii.

Málo výhod pri množstve rizík

Veľmi veľa odborníkov sa zhoduje na fakte, že nástrih hrádze prináša množstvo rizík. Stále totiž ide o chirurgický zákrok. Medzi ne môžeme zaradiť infekciu, opuchy, straty krvi, inkontinenciu, komplikácie pri hojení, bolesti pri pohlavnom styku či ochabnutia panvového dna. Medzi najzávažnejšie riziká a komplikácie po epiziotómii patria trhliny, ktoré nepríjemne ovplyvňujú funkčnosť a zdravie svalov v análnej oblasti. Mnoho lekárov však naďalej používa argumenty, ktorými sa ju snažia obhajovať. My sme sa však skúsili pozrieť na ich pravdivosť zo strany ich odporcov,

  • Zástancovia epiziotómie tvrdia, že jej prevedenie chráni plod. Toto však doteraz žiadne štúdie nepotvrdili. Preto ju obhajovať s tým, že je prevenciou neurologických poškodení plodu, pravdepodobne nie je na mieste. Treba si uvedomiť, že hrádza, s ktorou prichádza dieťa do kontaktu, je pružná a mäkká, preto sa hlavička plodu pri náraze do nej nemôže poraniť. Opodstatnenie môže mať tento chirurgický zákrok napríklad pri mimoriadne dlhej vypudzovacej fáze, kedy môžeme hrádzu považovať za prekážku zdravého pôrodu. Práve preto Svetová zdravotnícka organizácia pracuje s desaťpercentným odporúčaním.
  • Súhlasiť nemôžeme ani s vysvetlením, že epiziotómia je považovaná za prevenciu poškodenia hrádze. Pravda je presne opačná. Práve ona môže byť „štartérom“ závažných ruptúr hrádze, následkom čoho prichádza k poraneniu konečníka, keďže môže dôjsť k samovoľnému pokračovaniu nástrihu. Mnohé štúdie taktiež potvrdili, že nástrih hrádze pri prvorodičkách zvyšuje pravdepodobnosť natrhnutia pri tých ďalších.
  • Správne nie je ani argumentovať tým, že urýchli pôrod, keďže sa k tejto procedúre pristupuje až na konci druhej doby pôrodnej.
  • Mylnými informáciami sú aj tie, ktoré poukazujú na lepšie hojenie rezu po epoziotómii. Tento chirurgický rez je síce rovný, šije sa lepšie ako natrhnutie a jeho smer sa dá lepšie ukontrolovať, no zasiahne všetky štruktúry tkaní. To sa nedeje pri prirodzenom natrhnutí, keďže to postupuje cez najslabšie miesta a dôležité je, že sa vyhne hlbokým svalovým vrstvám, cievam a nervom. Pozitívom je aj menšie krvácanie a oveľa menej často sa objavujú zápaly či opuchy. Ide o zložitejšiu procedúru pre pôrodníka, no pre ženu oveľa bezpečnejšiu.
  • Potvrdiť však musíme jeden dôležitý fakt – ide o silný zásah do psychiky ženy. Pri rutinnom nástrihu hrozí práve tento emočný problém, hlavne ak nie je dostatočne poučená o možných rizikách.

Ako sa jej vyhnúť? Možností je viac

Existuje niekoľko vhodných krokov, ktorými dokážete eliminovať nutnosť epiziotómie. Spomenúť môžeme pravidelnú masáž hrádze či posilňovanie panvového dna počas tehotenstva, vďaka ktorému dosiahnete zvýšenie elasticitu tkaniva. Vhodnou je pomôcka pre ľahší pôrod Aniball. Práve tá výrazne znižuje riziko nástrihu a natrhnutia hrádze, uľahčuje pôrod a pomáha pri regenerácii tela. To dosiahnete už po 15 minútach cvičenia denne. Pripravte sa na prirodzený a bezpečný pôrod, naučte sa vďaka Aniball balóniku kontrolovať svoje telo tak, aby ste umožnili ideálny prechod vášho bábätka. Po celom svete bolo doteraz s touto pomôckou spokojných viac ako 100 000 žien a až 80 percent z nich sa vyhlo nástrihu a natrhnutiu. Dôležité je aj to, že až pre 93 percent žien bol zásadnou fyzickou aj psychickou podporou.

Zabúdať by sme však nemali ani na správnu voľbu pôrodnej polohy a spôsob tlačenia. Ideálne je spontánne tlačenie, ktoré rešpektuje prirodzené tempo priebehu pôrodu a tým pádom umožní hrádzi prispôsobiť sa objemu hlavičky. Vyvarujte sa pozícii na chrbte s kolenami pri tele pri tlačení. Skôr sa odporúča zvoliť vertikálnu polohu so široko rozkročenými nohami.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*