5 tipov na úspešné absolvovanie vodičského testu a autoškoly

21. októbra 2019

Bez ohľadu na to, aký pokojný je človek, pred dôležitým dňom alebo udalosťou sa tréma stupňuje a pochybnosti o našich získaných schopnostiach sú obrovské. Ovládať sa je ťažké pred akoukoľvek skúškou, ako je to ale v prípade autoškoly, kde okrem teórie musíme premýšľať aj nad tým, ako jemne stlačiť spojku a riadenie? Našťastie existuje niekoľko jednoduchých pravidiel, podľa ktorých sa vám podarí všetko úspešne zvládnuť a získať status vodiča.

Dôkladne sa pripravte. Ak chcete zložiť skúšku v autoškole, nepovažujte ju za nič hrozné, ale za spôsob dosiahnutia cieľa – získania vodičského oprávnenia. Máme pre vás niekoľko jednoduchých trikov, ako to zvládnuť.

Spoznajte svoje auto a trasu

Aj ten najskúsenejší vodič si zvykne na svoje auto a nie je preň ľahké rýchlo sa prispôsobiť inému vozidlu. A čo tí, ktorí jazdia len pár týždňov? Odborníci preto odporúčajú, ak je to možné, zložiť skúšku v tom istom aute, v ktorom ste študovali jazdu s inštruktorom vami vybranej autoškoly v Bratislave.

Vyberte si pohodlné oblečenie a obuv

Pamätajte, že skúšajúci nedáva známku luxusným šatám alebo módnym šperkom, ale vašim vedomostiam. Najprv preto premýšľajte o praktickosti a komforte oblečenia, aj keď to nie sú najmódnejšie džínsy, ale starý sveter. Je dôležité, aby vám zvolený odev, pri dôležitých kondičných jazdách poskytoval maximálny komfort.

Dýchajte správne

Ak sa pred skúškou nebolo možné upokojiť a nervy sú na hranici zrútenia, môžete použiť dýchacie cvičenia. Najprv sa musíte zhlboka nadýchnuť, potom vydýchnuť a zadržať dych na niekoľko sekúnd. Cvičenie opakujte 5-10 krát, odkloní vás to od rôznych myšlienok a úzkosti. Je veľmi dôležité pred skúškou prestať fajčiť. Táto závislosť môže viesť k zvýšenému krvnému tlaku, ktorý negatívne ovplyvní koncentráciu počas odovzdávania praktických zručností.

Nalaďte sa pozitívne

Deň pred absolvovaním samotnej skúšky a testovaním je dôležité nájsť rovnováhu medzi vzrušením a stresom. Venujte pozornosť výžive a spánku. V noci pred rozhodujúcim dňom sa nemôžete pokúsiť naučiť všetko, čo ste počas kurzu nestihli. V predvečer je lepšie vziať si horúci kúpeľ s éterickými olejmi, počúvať relaxačnú hudbu a mať dobrý spánok. Tým sa zbavíte únavy a starostí.

Ukážte svoje silné stránky

Kľúčom k úspešnému absolvovaniu skúšky je vynikajúce absolvovanie praktickej časti kurzu. Ak môžete inštruktorovi vysvetliť svoje činnosti počas jazdy, urobte to. Pri rozhodovaní povedzte inšpektorovi, prečo konkrétny krok robíte tak, a nie inak. Týmto spôsobom si získate malý bonus.

Zabudnite na nervozitu a uvedomte si, že je to len skúška a školia vás ľudia, ktorí sa to tiež niekedy museli naučiť.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*