Aká je ideálna poloha pri sedavej práci?

13. decembra 2019

Pri dlhšej sedavej práci dochádza  k statickému zaťaženiu celej chrbtice, táto neprirodzená póza  spôsobuje bolesť svalov, trpia kĺby rúk, znecitlivejú sa svaly nôh, značná záťaž sa kladie na chrbát a krk. To všetko môže spôsobiť značné nepohodlie a zhoršenie celkového zdravotného stavu.

Choroby spojené s pohybovým aparátom sú len malou časťou problémov, ktoré sa vyskytnú, keď si pri počítači nesprávne sadnete. Problémy sa dokonca môžu objaviť aj pri dýchaní – dlhá napätá póza výrazne komplikuje činnosť pľúc, v dôsledku čoho vstupuje do tela len veľmi málo kyslíka, čo priamo ovplyvňuje náladu a výkon. Ako to zmeniť?

Dôležitá je správna kombinácia viacerých faktorov

Správna počítačová technológia môže vyriešiť mnoho problémov – dobrý moderný monitor výrazne zníži zaťaženie zraku a ortopedická kancelárska stolička správne rozdelí zaťaženie na svaly chrbta. Výsledkom je, že v kombinácii so špeciálnou gymnastikou sa dá vyhnúť mnohým problémom. Zároveň je ale dôležité zachovať správne anatomické rozloženie tela a občas si robiť prestávky.

Práca na počítači si vyžaduje vysokú koncentráciu a spracovanie podstatnej časti informácií, čo môže viesť k všeobecnému prepracovaniu tela. Preto je dôležité striedať zaťaženie pri sedení aspoň s malou fyzickou aktivitou.

Optimálna poloha

Niektoré odporúčania, ako napríklad správna poloha chrbta pri práci pri stole, optimálna poloha nôh a paží, starostlivosť o krk a dolnú časť chrbta, sú hlavnými aspektmi správneho rozdelenia celkového zaťaženia počas sedavej práce. Zaistenie týchto podmienok vám pomôže udržať si vlastné zdravie a zabrániť mnohým negatívnym následkom sedavého životného štýlu, ktorého vás veľmi rýchlo zbavia aj špeciálne zdravotné stoličky.

Pri sedení by mali byť nohy v 90 stupňovom uhle a pohodlne dosiahnuť na podlahu. Chrbát by mal byť vystretý a lakte v príjemnej polohe opreté o pracovný stôl. Nezabudnite si nastaviť aj monitor a dobré osvetlenie pracovnej plochy.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*