Ako zlepšiť trávenie: 4 potraviny, ktoré by ste mali jesť každý deň

20. januára 2020

Významu jedla, ktoré denne konzumujeme, pripisujeme hodnotu len zriedka. Výsledkom takéhoto stravovania nie sú potom len problémy s nadváhou, ale aj bolesti žalúdka a iných orgánov tela, ktoré sú s ním navzájom prepojené. Ak ani vaše telo netrávi skonzumované jedlo správne, mali by ste popremýšľať o tom, či by nebolo dobré zmeniť jeho obsah a zloženie.

 

Nájsť riešenie a potraviny, ktoré tráviaci systém, a tým pádom aj celé naše telo upokoja, či obuť si  teplé snehule a nadbytočné kalórie spáliť pri prechádzke krásnou zimnou krajinou.

 

Možno ste nevedeli, že tráviacemu systému prospievajú fermentované potraviny a probiotiká.  Štúdie preukázali, že tieto dve zložky zdravej výživy nielen zlepšujú trávenie, ale ovplyvňujú aj imunitu a emocionálny stav človeka.

 

Fermentované potraviny a probiotiká

 

Čo potrebujete vedieť o fermentovaných potravinách je to, že dokážu napraviť škody, ktoré spracované potraviny tráviacemu systému spôsobili.

 

Prečo ich potrebujeme?

 

Čím je spoločnosť vyspelejšia, tým ťažšie je pre naše telo sa jej prispôsobiť. A to aj z pohľadu stravovacích návykov. Sotva ochorieme, siahame po antibiotikách, ktoré sú v kombinácii s inými zložkami nezdravej potravy „bombou“, ktorá ničí celý ekosystém baktérií v črevnej mikroflóre. Spasenie vo forme fermentovaných potravín je preto vhodné.

 

Inak na tom nie sú ani probiotiká, ktoré sa dostanú do nášho zažívacieho systému a okamžite sa pustia do práce, pomáhajú vyrovnať črevné baktérie a žalúdočné kyseliny a uvoľňujú enzýmy.

 

Stimulujú trávenie, uľahčujú proces zbavovania tela toxínov a podporujú vstrebávanie živín. Probiotiká pomáhajú predchádzať infekciám, zbavujú nás nadúvania a zápalu a majú vplyv na hormóny zodpovedné za našu náladu.

 

K najlepším fermentovaným potravinám a probiotikám patria:

 

Kefír a jogurt

 

Kefír a niektoré druhy jogurtov obsahujú veľké množstvo vápnika a horčíka, ako aj enzýmy a prospešné probiotiká. Pravidelné konzumovanie týchto potravín pomáha zbaviť sa črevných problémov, syndrómu dráždivého čreva, kandidózy a zlého trávenia.

 

Ale pozor, vyberajte si organické jogurty bez vysokého obsahu cukru. To najlacnejšie, čo vám ponúkajú preplnené supermarkety (ovocné jogurty, želé a lupienky), nemá nič spoločné so zdravými potravinami.

 

Kombucha

 

Kombucha je huba a z nej vytvorený nápoj zmiešaním fermentovaného čaju, cukru, húb a baktérií. Po fermentácii sa kombucha sýti oxidom uhličitým a dodáva telu kolóniu dobrých baktérií, vitamínov B, enzýmov a probiotík. Spolu so zlepšením trávenia získate jej konzumáciou bonusy,  ako napríklad:

  • zvýšenie energie;
  • detoxikáciu tela;
  • zlepšenie imunity.

 

Kimchi

 

Ďalšie zaujímavé meno. Kimchi je kórejské jedlo, ktoré je zmesou nakladanej zeleniny a korenia. Vďaka vysokej hladine antioxidantov a probiotík sa kimchi považuje za jedno z najužitočnejších jedál pre črevá. Okrem toho bráni rozvoju rakoviny. Pri fermentácii zeleniny sa zachováva vysoká koncentrácia živín, takže sa nemusíte tohto jedla báť len kvôli exotickému názvu.

 

Tempe

 

Možno toto jedlo, ktoré k nám prišlo tiež z juhovýchodnej Ázie nevyzerá príliš atraktívne, je  však  pre tráviaci systém neskutočne užitočné. Tempe alebo „Tempeh“ je potravinársky výrobok vyrobený z fermentovaných sójových bôbov. Z vizuálneho hľadiska je tempe trochu podobné nášmu chlebu, má však úplne inú chuť. Je zaujímavé, že z tohto výrobku môžete uvariť veľa jedál, napríklad vegánsku slaninu.

 

Minimálne tým kefírom určite nič nepokazíte a spolu s orechami či vlákninou, prípadne novými čižmami nad kolená, seba a svoju imunitu pred prichádzajúcou zimou veľmi dobre vyzbrojíte.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*