Ako vybrať šperky pre deti?

22. septembra 2020

Detské šperky sú vhodným darčekom najmä pri špeciálnych príležitostiach. Pri výbere je samozrejme najdôležitejšie, aby boli bezpečné. V neposlednom rade ale určite rozhoduje dizajn. Poradíme vám, ako vybrať čo najlepšie.

V akom veku dieťaťa je vhodný šperk?

Detské náušnice sa často kupujú už novorodencom. Po prepichnutí sa ucho rýchlo zahojí a dieťatko si na bolesť neskôr vôbec nepamätá. Pre bábätká sú najvhodnejšie šrobovacie detské náušnice alebo náušnice so zapínaním vpredu. Lepšie sú drobnejšie náušničky, ktoré si dieťa nestiahne pri obliekaní tak ľahko, ako visiace. Takýto šperk teda môžete darovať aj tým najmenším deťom. Náramky, náhrdelníky či visiace náušničky sa odporúčajú až od 6 rokov, pričom šperky z drahých kovov by mali samozrejme nosiť iba príležitostne, aby sa nezničili.

Bižutériu môžu deti nosiť aj v bežný deň. Dizajn šperku by mal byť v súlade s vekom dieťaťa a prípadne aj jeho vkusom či záľubami. Detské náušnice, prívesky či sety môžu byť čisto kovové alebo ozdobené kamienkami. Kvetinky, srdiečka, hviezdičky či rôzne zvieracie motívy si deti zamilujú a o šperky sa budú radi starať.

Materiál šperkov

Detské šperky sa vyrábajú z rovnakých materiálov, ako tie pre dospelých. Pre najmenšie deti sú najlepšie zlaté šperky, teda aspoň zo 14 karátového zlata. Dôvod je, že sa vyhnete prípadným alergickým reakciám. Kovy ako chróm, kobalt či nikel sú alergény a môžu citlivú detskú pokožku podráždiť. Aj menej kvalitná chirurgická oceľ môže obsahovať stopy spomínaných kovov.

Staršie deti, ktoré nemajú takúto reakciu na bižutériu alebo šperky z iných kovov, ich samozrejme nosiť môžu. Okrem vhodného materiálu sa zamerajte aj na kvalitu prevedenia, o ktorej vám dosť napovie aj cena. Pokiaľ je detský šperk výnimočne lacný, odrazí sa to buď na kvalite prevedenia alebo čistote zloženia kovu. Pri nákupe si ho teda dobre poobzerajte, vyskúšajte funkčnosť zapínania a podobne.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*