Prečo by ste mali tráviť viac času v prírode?

2. februára 2021

príroda a móda

Sedavý životný štýl, množstvo práce a stres z uponáhľanej doby je príčinou mnohých ochorení, ktoré ničia nielen naše telo, ale aj myseľ. Lieky vždy jediné riešenie ale nie sú. Oveľa lepšie to bude bez nich. A práve pobyt v prírode a na čerstvom vzduchu môže pomôcť dať vaše telo do poriadku bez nich.

Samozrejme, aj keď sa blíži pomaly jar a teplejšie počasie, ešte stále by ste mali nosiť viac teplejšie a kvalitné členkové čižmy ako tenisky, aby ste od nôh neprechladli. Uvidíte, že pobyt v prírode vám potom len prospeje.

Zlepšíte si krátkodobú pamäť

S tou má problém čoraz viac ľudí, a pritom nie je nutné vždy využívať len farmakoterapiu. Pomôcť vám môže aj častejší pobyt v prírode. Skúste mu venovať aspoň 30 minút denne a uvidíte, že sa to zlepší. Ani tu ale nezabudnite na pohodlné dámske zimné bundy, pretože zima ešte posledné slovo rozhodne nepovedala.

Zmierňuje stres

Keď sme v lese, naša srdcová frekvencia a hladiny kortizolu, hormónu považovaného za indikátor stresu, klesajú. Preventívne lekárske účinky prírodnej terapie boli dokázané aj vedecky. V Japonsku sú „lesné kúpele“ dokonca predpísané na zmiernenie stresu u zamestnancov.  Tak si takúto procedúru naordinujte aj vy. Nič vás to nestojí a uvoľníte sa.

Naplníte pľúca a telo čerstvým vzduchom

Toho majú naše telá dnes v uzavretých priestoroch žalostne málo, výsledkom čoho sú nielen stres a depresie, ale aj únava a bolesti hlavy. Trpia aj pľúca, nosná sliznica a pokožka. To všetko môžete pár minútovým pobytom v prekrásnom prostredí parku alebo lesa veľmi rýchlo napraviť. Tak smelo do toho.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*