Ako udržiavať svoje šperky tak, aby vždy vyzerali ako nové

28. februára 2021

Akýkoľvek šperk, či už je vyrobený zo zlata alebo striebra, vám nepoďakuje, ak s ním zaobchádzate bez náležitej úcty a nosíte ho bez dodatočnej ochrany.

Je zrejmé, že sme pripútaní k veciam, ktoré sú srdcu drahé. A nechceme neustále myslieť na to, kedy si ich dať dole alebo naopak sa nimi pochváliť. A napriek tomu je to dôležité. Je škoda, keď sa prsteň, ktorý bol donedávna dokonale okrúhly, zrazu sploští. A pritom, všetko, čo bolo potrebné urobiť, bolo odstrániť ho pred prácou s kladivom v ruke a vložiť do krásnej drevenej šperkovnice.

Pred náročnou fyzickou prácou radšej nebuďte leniví a drahé šperky si radšej odstráňte, aby ste predišli problémom. Ak je výrobok zdeformovaný alebo poškodený, odovzdajte ho odborníkom. Remeselníci vrátia šperkom ich pôvodný vzhľad veľmi rýchlo

Ako správne skladovať vaše šperky?

Šperky môžu starnúť, aj keď ste si ich dlho nenosili, pretože naďalej prebiehajú chemické reakcie s účinnými látkami v ich okolí. Negatívnym následkom ale môžete zabrániť dodržaním určitých pravidiel ukladania.

Keď šperk neplánujete nejaký čas nosiť, pred vložením do šperkovnice ho utrite a preleštite handričkou. Flanel alebo semiš sú najlepšie. To z ich povrchov pomôže odstrániť nečistoty a mastnotu.

Je potrebné skladovať šperky v krabičkách alebo špeciálnych puzdrách, ktoré sú z vnútornej strany čalúnené mäkkou handričkou. V takom prípade by výrobky nemali prísť do vzájomného kontaktu. Je lepšie dať zvlášť drahé šperky a iné podobné doplnky do individuálneho puzdra alebo špeciálnej krabičky na hodinky.

Šperky s kameňmi neznesú silné svetlo a teplo

Aby si kamene v šperkoch zachovali svoj pôvodný vzhľad a sýtu farbu, musia byť dodržané špeciálne požiadavky. Takmer všetky kamene sa boja tepla a jasného slnečného žiarenia. Z tohto dôvodu strácajú jas a môžu slabnúť. Preto je lepšie skladovať výrobky s farebnými drahokamami a polodrahokamami na chladnom mieste a vždy v škatuli.

Ak tieto postupy a zásady dodržíte, krásu a lesk šperkov si budete užívať dlhodobo.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*