Máte problémy so štítnou žľazou?

14. marca 2021

Štítna žľaza vie potrápiť

Ochorenia štítnej žľazy sú veľmi časté! Pokles funkcie štítnej žľazy sa u nás vyvíja u obrovského počtu mladých aj starších ľudí. Podobná situácia je aj vo väčšine krajín sveta a počet pacientov s ochoreniami štítnej žľazy sa meria v desiatkach miliónov. Minimálne 1/3 svetovej populácie trpí rôznymi chorobami štítnej žľazy.

Drvivá väčšina chorôb štítnej žľazy je dnes ale liečiteľná a v niektorých prípadoch aj preventabilná! Treba všetko konzultovať s dobrým endokrinológom v Bratislave alebo vo vašom blízkom okolí a myslieť na prevenciu, o ktorej si niečo povieme.

Čo je štítna žľaza?

Štítna žľaza je jednou z najväčších ľudských endokrinných žliaz. Produkuje hormóny, ktoré regulujú metabolizmus tela a ovplyvňujú rast a jeho vývoj. Hormóny štítnej žľazy pomáhajú regulovať spotrebu kyslíka tkanivami tela, sú zodpovedné za normálne fungovanie imunitného systému, stimulujú jeho bunky, pomocou ktorých musí telo bojovať proti infekciám.

Štítna žľaza teda ovplyvňuje všetky aspekty života človeka vrátane jeho nálady a vzhľadu. Je považovaná za „prvé husle“ v endokrinnom súbore, ktorý riadi vyššie centrá mozgu – hypotalamus a hypofýzu.

Príčiny poruchy štítnej žľazy

Telo je dokonalý orgán zložený z množstva jednotlivých systémov a častí, ktoré sú svojimi funkciami a významom na seba navzájom prepojené. Ak, čo i len jeden z nich prestane fungovať alebo sa poškodí, rúti a kolabuje celý organizmus. Preto je prevencia a ochrana tela veľmi dôležitá.

Aby ste ale vedeli, čomu sa vyhýbať, je nutné vedieť, čo spôsobuje konkrétne zlyhanie. U štítnej žľazy je to najmä:

  • nedostatok jódu v potravinách alebo jeho nadbytok;
  • dedičná predispozícia;
  • poruchy imunitného systému a zlá ekológia;
  • dlhodobé užívanie určitých liekov;
  • stres a nepravidelný pracovný čas;
  • neustála deprivácia spánku a chronická infekcia.

Choroby štítnej žľazy sú nebezpečné, pretože poruchy v jej práci sú často maskované ako príznaky chorôb iných orgánov. Nič netušiaci človek preto nehľadá pomoc u endokrinológa, ale iných lekárov.

Pri zvýšenej produkcii hormónov štítnej žľazy, vplyvom spomínaných faktorov, sa vyskytujú ťažkosti so všeobecnou slabosťou, malátnosťou, nespavosťou a podráždenosťou. Dochádza k zvýšeniu krvného tlaku, chveniu končatín alebo celého tela, chudnutiu aj pri dostatočnej výžive, nepravidelným menštruačným rytmom u žien a zníženej potencii u mužov. Okrem toho sa zvyšuje potenie, intolerancia tepla, riedka stolica, poruchy práce srdca a tachykardia. Je možné aj zhoršenie zraku, prejavujúce sa nepríjemnými pocitmi v očiach, dvojitým videním a vyčnievaním očných buliev.

Ak sa objavia takéto príznaky aj u vás, netreba robiť hneď paniku, musíte zvážiť objednanie k lekárovi a podstúpiť liečbu.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*