Ako výber a zariadenie spálne ovplyvňuje váš spánok a zdravie?

11. novembra 2021

Nemali by ste podceňovať výber žiadneho doplnku vo vašej domácnosti a tiež vybavenie konkrétneho priestoru. Nie je žiadnou novinkou, že okolie ovplyvňuje naše správanie, čo sa v konečnom dôsledku prejavuje na zdraví. Veľmi veľa súčasných chorôb vzniká práve vďaka stresu a nesprávnemu spôsobu života. Ak si svoje okolie zariadime podľa maximálneho komfortu a pohodlia, ktoré sú práve pre nás dôležité, môžeme sa vyvarovať nepriaznivým vplyvom tejto civilizačnej novodobej choroby.

Ktorý priestor je z tohto pohľadu najdôležitejší

Samozrejme, že ten, kde trávime najviac času svojho života, v spálni. Takto na prvý pohľad sa to možno ani nezdá, no v prepočte a priemere je to naozaj najviac hodín, ktoré však naše telo väčšinou prespí, a preto si neuvedomuje túto dĺžku.

Pre pohodlný spánok musíte mať v prvom rade kvalitnú posteľ a matrac. Od toho sa odvíja takmer všetko ostatné. Matrac je plochou, ktorá počas tohto dlhého obdobia spánku vaše telo podopiera, preto by ste si mali dať záležať na jej výbere.

Z vrchnej časti je telo pokryté špeciálnou vrstvou látky, ktorá je z materiálu nášmu srdcu najbližšiemu. Nemalo by to byť žiadne ťažké sústo, pretože by nám to pri plynulom pohybe v noci prekážalo. Tiež je vhodné zaistiť správne posteľné obliečky z kvalitného materiálu.

Podpora hlavy

Vankúš, na ten si musíte dať pozor, pretože ovplyvňuje stav krčnej chrbtice, čo sa prejavuje na ďalších veciach. Ak nemáte vhodný vankúš, môže vás bolievať krk a bolesť prechádzať do hlavy a ramien. Takýto spánok potom vplýva na vaše telo počas celého dňa. Nebojte sa si vybrať špeciálne tvary a veľkosti. Všetko sa dá veľmi efektne zakryť dekou  správnej veľkosti.

Ani dizajn a estetika nie sú pri zariaďovaní spálne na zahodenie. Vzhľad a atmosféra vplýva na naše zmysly, čo sa automaticky prepája na pohodu a aktuálny stav. V jednoduchom dizajne a správnou voľbou prehozov na posteľ to určite dosiahnete rýchlo. V spálni toho predsa človek veľa nepotrebuje. Pokoj, príjemná pohoda, správna klíma a osvetlenie vám k nenáročnému spánku určite postačia.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*