Takto jednoducho sa zbavíte nepríjemného a nebezpečného prachu v domácnosti

2. marca 2022

Prach a výpary sa môžu vyskytovať prakticky v akomkoľvek domácom i pracovnom prostredí. Dôsledky expozície týchto látok sa líšia, pomerne veľká časť z nich je však zdraviu škodlivá. V mnohých prípadoch môžu byť prachové častice dokonca až karcinogénne. Ako sa teda ich vplyvu vyhnúť?

Pokiaľ nechcete bývať v sterilnej čistej miestnosti, do ktorej sa dostanete len v špeciálnom oblečení a s ochranou úst a vlasov, musíte na dezinfekciu priestorov používať nielen  modernú umývačku riadu Miele, ale aj iné účinné a rovnako bezpečné spôsoby.

A my sa na niektoré z tých najlepších v našom článku pozrieme.

Zvýšte vlhkosť v miestnosti

Vyššia vlhkosť zabezpečuje lepšie viazanie prachu a zamedzenie jeho rýchleho šírenia. Vlhšiu vnútornú klímu je možné dosiahnuť napríklad krátkym vyvetraním miestnosti – dlhodobé vetranie pri otvorenom okne nielenže plytvá energiou, ale umožňuje aj väčšiemu prenikaniu prachu do bytu. Tomuto sa treba vyhýbať najmä na jar, pretože v interiéri sa potom usadzuje viac peľu. Nehovoriac o tom, ak sa vaša nehnuteľnosť nachádza v blízkosti rušnej cesty.

Okrem krátkeho vetrania dokorán otvorenými oknami sú asi viac v chladnom období dobrým nápadom misky na vodu na radiátoroch, ktoré rýchlo zaistia viac vlhkosti vo vzduchu odparovaním. Pomôcť však môže aj mokré čistenie, vysádzanie izbových rastlín alebo dnes veľmi moderný difuzér.

Vysávať alebo utierať?

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte vybaviť svoj vlastný byt alebo dom čo najmenším počtom lapačov prachu – prach sa vždy niekde usadí, aj keď máte len jednu poličku na knihy.

Skôr než sa pustíte do práce, vyvstáva tu jedna zásadná otázka: najprv utrieť prach alebo povysávať? Odborníci radia najskôr vysávať! Vyhnete sa tak zvyšovaniu prachu na podlahe vysávaním po utretí. Ten by sa potom opäť usadil na práve vyčistených plochách a zdvojnásobili by ste si prácu.

Odporúčame vám na takéto ošetrenie podlahy využiť špeciálny Miele vysávač s ochrannými filtrami, vďaka ktorým bude váš priestor dokonale čistý a zbavený nebezpečného prachu. 

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*