Strach zo strachu? 5 techník, ktoré vás v prípade núdze ihneď upokoja

4. marca 2022

strach zo strachu

Často sa z ničoho nič vynoria a po krátkom čase samy od seba odznejú, pre postihnutých sú však mimoriadne neznesiteľné. Každý z nás raz v živote zažije záchvat paniky. Takmer u 4 % ľudí sa dokonca postupom času vyvinie chronická panická porucha. Dobrou správou je, že záchvaty paniky sú neškodné a dá sa im vyhnúť, prípadne ich negatívne príznaky odstrániť.

Ešte predtým si ale povieme, prečo tento problém vzniká?!

Čo je to panická porucha?

Záchvaty paniky zvyčajne prejdú po 30 minútach. Niektorí z postihnutých sa obávajú ďalšieho útoku a preto sa vyhýbajú niektorým každodenným situáciám (zhromaždenia ľudí, výťahy, nemocnice atď.). Tento STRACH zo STRACHU je typický pre panickú poruchu. Vyhýbavé správanie zaisťuje život bez problémov, nie je to ideálne riešenie.

Sú vaše záchvaty paniky tak silné, že nemôžete dýchať a máte pocit potreby návštevy najbližšej pľúcnej ambulancie v Bratislave?

Skúste sa upokojiť a hľadať príčiny vo vašich posledných krokoch. Ak ste osoba náchylná na panický strach, zabudnite na kofeín. U niektorých ľudí môže spôsobiť okrem stimulácie aj úzkosť.

Ani alkohol nie je dobré sedatívum. Naopak, môže dokonca zhoršiť úzkosť.

Nízka hladina cukru v krvi môže spôsobiť závraty a točenie hlavy. Jedzte pravidelne (najmä zdravé bielkoviny a sýte celozrnné výrobky), aby ste si udržali stabilnú hladinu cukru v krvi.

Nedostatok spánku môže podporovať rozvoj úzkostných porúch. Snažte sa dodržiavať pravidelný spánkový režim a zlepšovať kvalitu spánku. Odstrániť poruchy úzkosti vám môže pomôcť aj liečba u toho najlepšieho neurológa v Bratislave, vyskúšať však môžete aj nasledujúce rady.

1. Ovládajte svoje dýchanie

Ak pociťujete nepríjemný stav začínajúceho záchvatu paniky, alebo aj keď ste už v jeho strede, sústreďte sa na dýchanie :

  • Pri počítaní do 4 sa nadýchnite nosom.
  • Zadržte dych a počítajte do 7.
  • Potom zhlboka vydýchnite ústami a počítajte do 8.

Celé si to zopakujte. Dlhší výdych upokojí váš nervový systém a vráti vás pod kontrolu.

2. Skúste zahnať paniku športom

Záchvaty paniky sú extrémnou stresovou reakciou, pri ktorej nazbierate veľa energie. Zbaviť sa tohto nadbytku môžete energickými pohybmi: skúste rýchlo behať, skákať zdvíhačky alebo drepy. Pravidelné cvičenie vám môže tiež preukázateľne pomôcť vyrovnať sa s úzkosťou a depresiou z dlhodobého hľadiska. Dozviete sa vďaka tomu tiež, že búšenie srdca a potenie sú úplne normálne reakcie vášho tela.

3. Osviežte sa

Je v blízkosti umývadlo? Potom pustite  kohútik a ošpliechajte si tvár vodou alebo si ňou prejdite po predlaktiach. Teplá voda spomaľuje srdcový tep. Tiež vás to odvádza od vecí, ktoré vás desia.

4. Zostaňte tam, kde ste

Táto metóda nie je jednoduchá – pretože spočíva v odolávaní únikovému reflexu, ale pomáha. Zamerajte sa preto na svoje uzemnenie. Držte obe nohy pevne na zemi. Vnímajte stoličku, na ktorej sedíte. Prípadne sa môžete oprieť rukami o stenu. Vedzte, že môžete kedykoľvek odísť. Alebo možno dokážete vydržať situáciu dostatočne dlho na to, aby ste získali zdravý rozum.

5. Snažte sa myslieť na niečo iné

Všetko, čo odvádza vašu myseľ od nepríjemných vecí, pomáha pri záchvate paniky. Porozprávajte sa s priateľom a nebojte sa diskutovať aj o veľmi triviálnych veciach. Ak v okolí nie je nikto, s kým by ste sa mohli porozprávať: pozorne sa pozrite na obrázok na stene alebo spočítajte všetky veci okolo vás, ktoré sú modré. Hlavná vec je, že svoju pozornosť nasmerujete na vonkajší svet – preč od negatívnych myšlienok.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*