4 veci, vďaka ktorým vaša pokožka starne rýchlejšie

8. marca 2022

pokožka a starnutie

Stres, fajčenie a iné nepríjemné vonkajšie faktory poškodzujú našu pokožku, aj keď sa o ňu z väčšej časti dnes už stará kvalitná kozmetika. Investujeme do jej najlepšieho výberu, aby  pleť vyzerala mladistvo, no aj napriek tomu zisťujeme, že to až tak dobre ako v reklame nezaberá. Prečo?

Dôvodom starnutia pleti je správanie, ktoré všetku našu snahu o zachovanie sviežej mladosti bojkotuje, takže v konečnom dôsledku je všetko zbytočné.

Prečo je naše správanie dôležité a treba ho zmeniť?

Mesačne minieme na starostlivosť o naše telo okolo 30 eur. A je to dobré, pretože správne krémy, ktoré veľmi často obsahujú kvalitný retinol, skutočne dokážu udržať pokožku dlhšie mladšiu.

Nemali by sme však zabudnúť aj na fakt, že rovnako dôležité ako starostlivosť o pleť zvonku je aj naše každodenné správanie. Ovplyvňuje našu pleť zvnútra.

Škodlivé stravovacie návyky, fajčenie a nedostatok spánku útočia na kožné bunky. Krátkodobo je pokožka slabšie prekrvená a pôsobí bledo. Z dlhodobého hľadiska sa tvoria vrásky a pokožka ochabuje. Následky takéhoto správania možno nevidíte hneď, ale až po rokoch.

Dobrou investíciou do krásy vašej pleti a zdravia tela preto môže byť nielen účinná kyselina hyalurónová, ale aj to, ak sa budete vyhýbať týmto nezdravým a veľmi vplyvným faktorom.

Dlhodobý stres

V období stresu a neustálych negatívnych pocitov, ako je hnev alebo strach, telo uvoľňuje hormón kortizol, ktorý napáda pokožku a podporuje jej zápalové reakcie. Tá potom stráca elasticitu a rýchlejšie sa na nej tvoria vrásky. Každý, kto sa často cíti v súkromnom alebo pracovnom živote v strese, by sa mal preto spoľahnúť na vyrovnávacie športy, ako je joga alebo talk terapia.

Fajčenie

Už po 10 rokoch vyzerajú fajčiari podstatne staršie ako nefajčiari. Dôvodom je samozrejme nikotín, ktorý sťahuje krvné cievy vo vonkajších vrstvách kože. V dôsledku toho sa vám zníži krvný obeh a neprijímate dostatok kyslíka a živín, ako je vitamín A (retinol) a zdravé tuky. Ak fajčiť prestanete, vaše starnutie bude pomalšie a menej viditeľné.

Cukor

Každý, kto často jedáva sladkosti, energetické nápoje a pečivo, má skôr vrásky a bledú pokožku. Cukor spôsobuje neprirodzené zápalové procesy, ktoré napádajú kolagén pod kožou. V dôsledku nedostatku kolagénu sa pokožka javí ako suchá, popraskaná a vráskavá. Skúste to zmeniť a doprajte telu zdravší cukor z ovocia alebo medu.

Slnečné UV žiarenie

UV lúče slnka môžu spôsobiť nielen rakovinu kože, ale aj jej rýchlejšie starnutie. Výsledkom sú „starecké škvrny“ a vrásky. UV lúče prenikajú do vrchných vrstiev pokožky a ničia bunky dôležité pre mladistvý vzhľad. Slnečné lúče sú také silné, že dokážu preniknúť aj cez okenné sklo. Škodí preto nielen každoročné slnenie na pláži, ale aj UV žiarenie v bežnom živote. Denná ochrana pred slnečným žiarením (SPF 30) je preto kľúčová pre krásnu pleť až do vysokého veku.

Na udržanie zdravia je potrebných aj 6-8 hodín spánku za noc. Počas tejto doby sa telesné bunky regenerujú a hormonálna rovnováha sa vnútorne vyrovnáva. Tak to vyskúšajte a samé budete prekvapené, ako jednoducho to funguje.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*