Detské matrace do postele a postieľky – čo by malo rozhodovať?

28. apríla 2022

detské matrace do postele

Čakáte na príchod malého anjelika a zariaďujete mu detskú izbu? Pozornosť venujte najmä miestu, v ktorom bude spávať. Dieťatko spí na začiatku až 15 hodín denne, preto je veľmi dôležité vybaviť jeho postieľku kvalitnými doplnkami a to hlavne matracom.

Pri zariaďovaní detskej izby netreba zabúdať na posteľ no predovšetkým na výbavu postele, v ktorej bude dieťa spávať. Mnohí rodičia kladú veľkú pozornosť dizajnu detskej postele a postieľky, ktorá by mala byť skôr upriamená na jej vybavenie. Dôležitým doplnkom nie je samotná posteľ, ale matrac ktorý sa stane oporou počas spánku a miestom, na ktorom bude dieťa spávať.

Dôležitá je tvrdosť, veľkosť a materiál matraca

Pri výbere detského matraca sa zamerajte na tvrdosť, veľkosť, materiál, bezpečnosť a hygienu. Týchto 5 atribútov vám pri kúpe pomôže k najlepšiemu rozhodnutiu. Tvrdosť matraca by sa mala pohybovať po zlatej strednej ceste. Pre malé bábätko do 3 rokov sú vhodné stredne tvrdé matrace. Nenechajte sa zlákať lacnými penovými matracmi, ktoré môžu uškodiť detskej chrbtici. Tvrdší matrac navyše môže predísť náhlej smrti (SIDS), ktorá môže nastať zaborením do mäkkého matraca.

Detské matrace majú dobre sedieť v postieľke či v posteli. Veľký matrac, ktorý nesedí správne, môže v postieľke vytvoriť nepríjemné zvlnenie. Naopak malý matrac nevyplní dostatočne priestor v postieľke, čo môže mať za následok zachytenie nožičky alebo ručičky medzi matracom a bočnicou.

Chránič matraca je veľkým pomocníkom

Čo sa týka materiálu, neexistuje presná definícia toho, čo všetko má matrac obsahovať. Stretnete sa však s názorom, že vhodným materiálom na výrobu detského matraca je studená pena. Tá dokáže odvádzať vlhkosť, čím zabezpečuje dieťatku neustály pocit sucha. Dnes sa do matracov vkladajú aj kokosové či pohánkové vrstvy, ktoré povrch spevnia a dodajú mu lepšiu hygienu.

Pre dieťatko vyberajte matrac s certifikátom alebo s odporúčaniami. Len tak si budete istí, že kupujete to najlepšie pre vaše dieťa. Kupujte matrac, ktorý má snímateľný poťah, aby ste ho kedykoľvek mohli vyprať. Veľkým pomocníkom je aj chránič matraca, ktorý sa jednoducho na matrac upevňuje a navyše chráni matrac pred zašpinením či precikaním.

Toto isté platí aj pri výbere matraca do detskej postele. Pri výbere matraca pre deti sa vyhýbajte zónovým matracom, ktoré by mohli dieťaťu uškodiť a takisto ostaňte pri stredne tvrdých matracoch.

Prečítajte si viac v návode: Ako vybrať správny matrac do detskej postieľky a postele.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*