Vonkajšie alebo vnútorné tienenie proti slnku a teplu v interiéri?

13. mája 2022

Leto je pre väčšinu ľudí najkrajším obdobím zo všetkých. Keď si spomeniete na veľa slnečného svitu, príjemné teploty a útulné letné večery, nie je to samozrejme nič prekvapujúce. Žiaduce však nie je ani prílišné teplo – to platí najmä pre interiér bytu, ktorý sa neustále prehrieva. Proti tomu však môže pomôcť účinná slnečná ochrana.

V lete, keď svojou plnou silou svieti cez okná do obývačky, sa môže stať slnko pre obyvateľov bytu alebo domu poriadnym trápením. Netrvá dlho a priestory sa extrémne vyhrejú. Protislnečná ochrana okien však môže určitú časť tepla regulovať. Ktorá je ale lepšia? Vnútorná alebo vonkajšia ochrana okien pred slnečným žiarením?

Výhody interiérových žalúzií

Klasickou možnosťou tienenia okien sú závesy. Problémom je, že ich tvar a objem v okolí okna uberá z už tak malých priestorov na bývanie. Preto sa výrobcovia rozhodli prísť na trh s možnosťou niečoho jednoduchšieho. Ide o interiérové a stále moderné žalúzie, pomocou ktorých si tienenie okna môžete užívať bez manuálnych aj priestorových obmedzení.

Inštalujú sa z vnútornej strany okna, pričom k tejto montáži nie je potrebná žiadna špeciálna znalosť ani náradie. Stačí si vybrať správnu veľkosť a užívať si komfort tejto interiérovej slnečnej clony. Interiérové žalúzie izolujú nielen pred slnkom, ale aj teplom a vytvárajú potrebné súkromie.

V čom sú lepšie vonkajšie rolety?

Napriek tomu, že sú lamely žalúzií dnes už mimoriadne pevné a dokážu vytvoriť veľký tieňa bariéru slnku, odolnejšie vonkajšie rolety sa postarajú o úplné zatemnenie priestoru. Vďaka tomu máte ešte viac súkromia a ochrany okna pred vonkajšími vplyvmi.

Keďže sú inštalované pred oknom, nedovolia slnku, aby sa sklo prehrievalo a bolo následne zdrojom otepľovania vzduchu v miestnosti. Rolety vytvárajú sinejšiu bariéru nielen svetlu, ale aj teplu, čo oceníte aj v zime.

Ich inštalácia je zložitejšia, závisí samozrejme od modelu, ktorý si vyberiete. Komfort, ktorý vám ale obe riešenia poskytnú, bude na nezaplatenie.

Zdroj obrázka: Studio Harmony/Shutterstock.com

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*