3 tipy, vďaka ktorým ušetríte vodu bez obmedzení

17. júla 2023

Spotreba vody je u nás pomerne vysoká. Napriek tomu, že s dodržiavaním pitného režimu máme mnohí problémy, v priemere sa na osobu za jeden deň spotrebuje u nás zhruba 100 litrov. Patrí sem hygiena, pitie, varenie, upratovanie, kúpanie a iné. Nielen cena energií, ale aj vody rastie, preto je vhodný čas, naučiť sa s týmto vzácnym zdrojom šetriť.

Akými krokmi sa vám to podarí docieliť a vyhnete sa veľkému vyúčtovaniu od vašej správy bytových domov?

Namiesto kúpania sa sprchujte

Veľká časť spotreby vody v kúpeľni sa vracia na každodenné umývanie. Hygiena je v dnešnom svete nebezpečných vírusov ale veľmi dôležitá. Ako to teda vyriešiť? Aby ste sa pri umývaní nemuseli obmedzovať, postačí, ak sa namiesto kúpania radšej osprchujete a použijete aj správne trysky.

Plná vaňa pri priemernej veľkosti pojme asi 140 litrov vody. Pri sprchovaní sa naproti tomu spotrebuje v priemere len asi 15 litrov vody za minútu. Ak sa teda budete sprchovať len päť minút a vypnete vodu napríklad pri mydlení a šampónovaní – čím sa ušetrí asi 30 percent vody – spotreba sa môže výrazne znížiť a vy potom nemusíte pre nespokojnosť s vysokými cenami hľadať dôvody na rýchlu zmenu správcu domu.

Splachovanie toalety s úsporným režimom

Po sprche býva toaleta druhým najväčším spotrebiteľom vody v domácnosti. V závislosti od splachovania sa pri každom splachovaní vypustí do kanalizácie 7 až 9 litrov vody. Pomocou vhodného tlačidla úspory však možno toto množstvo znížiť na iba 5 litrov na jedno stlačenie.

Tiež by ste sa mali uistiť, že splachovanie nie je chybné a voda teda neustále vyteká z nádržky do záchoda. Pretože takáto závada na nádrži môže spôsobiť dodatočné náklady.

Úspora vody v domácnosti pokračuje aj v kuchyni

Druhá najväčšia spotreba vody sa zvyčajne odohráva v kuchyni. Tu je voda potrebná nielen na varenie, ale aj na oplachovanie či umývanie riadu. Ale aj pri týchto aktivitách existuje mnoho spôsobov, ako sa dá šetriť vodou.

Dôležitým faktorom spotreby vody v kuchyni je energetická efektívnosť spotrebičov. Napríklad moderné umývačky riadu potrebujú na dosiahnutie dobrého čistiaceho výkonu len malé množstvo vody. Ak sú zariadenia dobre naplnené, sú oveľa ekonomickejšie, ako keby ste ich museli umývať ručne. Investícia do novej umývačky riadu sa preto môže vyplatiť.

Šetriť sa oplatí aj pri zalievaní kvetov, umývaní domácnosti a praní. Niekedy si stačí uvedomiť, že aj voda sa môže stať vzácnym a nedostupným zdrojom, s ktorým treba šetriť a zaobchádzať hospodárne, pretože zdroje nie sú neobmedzené.

Zdroj obrázka: T.Dallas/Shutterstock.com

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*