Milujete med? Vyskúšali ste jeho zahraničnú verziu v podobe chutného a zdravého Manuka medu? Ak nie, potom je čas na zmenu. Med z nektáru novozélandskej rastliny Manuka je vraj obzvlášť zdravý.
Manuka je divoká rastlina, čajovník alebo ker, nazývaná aj juhomorská myrta, vyskytujúca sa na Novom Zélande. O mede z kvetov Manuka sa hovorí, že má skvelé liečivé vlastnosti. V skutočnosti tento včelí produkt obsahuje aj obzvlášť veľké množstvo metylglyoxalu (MGO), čo je látka, ktorá pôsobí antibakteriálne.
Pravidelnou konzumáciou je možné predchádzať rôznym ochoreniam
Metylglyoxal sa nachádza aj v konvenčnom, lokálnom mede, takže aj náš klasický med môže zlepšiť vaše zdravie. V porovnaní s Manuka medom je však obsah metylglyoxalu nižší.
V pravom Manuka mede je naopak obsiahnutý v merateľnej, stonásobnej koncentrácii, preto by mal med pôsobiť priaznivo a pomáhať aj pri zápaloch, gastrointestinálnych problémoch či prechladnutí.
Upokojuje kašeľ a stará sa o vaše zdravé trávenie
Hlavné lekárske použitie medu Manuka je na hojenie rán a popálenín. Výskumy tiež ukazujú, že med Manuka je ale účinný aj pri liečbe iných stavov vrátane:
- Starostlivosti o pleť vrátane ekzému a dermatitídy;
- Upokojenia kašľa alebo bolesti hrdla;
- Zlepšenia zdravého trávenia.
Samozrejme, med používaný na hojenie rán je med lekárskej kvality. Je špeciálne sterilizovaný a pripravený ako dresing. Dóza s medom Manuka v špajzi by teda nemala byť súčasťou vašej lekárničky. Rany a infekcie by mal vidieť a liečiť zdravotnícky pracovník.
Manuka med vám však svojou špecificky horkasto sladkou chuťou osvieži deň a v tej najvyššej kvalite možno telu doplní aj potrebné látky na jeho lepšiu obranyschopnosť.
Zdroj obrázka: Liga Cerina/Shutterstock.com