Komplikuje vám úspech v škole únava? Tu sú 4 tipy na viac energie

24. januára 2023

Je pred vami dôležitá skúška alebo vypracovanie náročnej seminárnej práce, no minimum energie vám plnenie stanoveného cieľa komplikuje? V tom prípade je najvyšší čas na zmenu. Ukážeme vám, čo môžete urobiť proti náhlym záchvatom únavy počas štúdia, najmä v období, kedy čas na prokrastináciu neprichádza do úvahy.

Pred štúdiom alebo písaním seminárnej práce choďte na čerstvý vzduch

Počas dňa sa u nás objavujú situácie, ktoré by sa dali niekedy prirovnať k samotnej kóme. Telo je zaneprázdnené spracovaním potravy a mozog nedostáva dostatok energie. Pri „svižnej“ chôdzi na čerstvom vzduchu 15 až 30 minút sa vám ale spotrebovaná energia rýchlo vráti. Osvojovanie si nových vedomostí alebo písanie zaujímavej seminárnej práce bude potom oveľa jednoduchšie, pretože mozog dostal kyslík a telo ste prekrvili pohybom.

Dobite si baterky na slnku

Je to veľmi podobná metóda tej prvej, pričom o energiu sa postará slnko, ktoré je aj liečivé. Osviežujúci účinok má teda aj oddychová fáza na svetle. Doprajte si preto pred dôležitým výkonom   alebo vypracovaním bakalárskej práce možnosť pokojne sedieť na dennom svetle 15 až 30 minút, napríklad s knihou, ktorú k práci potrebujete a efekt sa dostaví. Nezáleží na tom, či na balkóne, v záhrade alebo na lavičke na ihrisku. Hlavná vec je, že hlava je čistá a slnečná energia plná vitamínu D je absorbovaná telom.

Ideálna diéta proti únave je ovocie a zelenina

Ak chcete dosiahnuť vo svojom živote viac, musíte mať na to aj viac energie, o ktorú sa veľmi často stará správna strava. Ak ste ju doteraz podceňovali, urobte v nej nejaké zmeny. Stačí jesť menej sacharidov a viac čerstvých potravín.

Po jedlách, ktoré sú obzvlášť bohaté na sacharidy, dochádza k rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Aby pankreas okamžite kompenzoval vysokú hladinu cukru v krvi, uvoľňuje viac hormónu inzulín, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi – niekedy až príliš. A bez dostatku cukru predsa nemôže náš mozog dobre fungovať.

Robte si v učení prestávky

Sústredenie sa na jednu vec je pre človeka možné len v určitom časovom intervale. Ideálne 60 a maximálne 90 minút sa dokážeme koncentrovať na jednu úlohu. Po tomto čase potrebujeme krátku prestávku, ktorú je možné vyplniť napríklad mini gymnastikou, krátkymi koncentračnými hrami, čerstvým drinkom alebo krátkym pokecom. Vyskúšajte a zistíte, že učenie bude potom oveľa ľahšie.

Zdroj obrázka: ESB Professional/Shutterstock.com

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*