Ako si zlepšiť zdravie, ak máte sedavé zamestnanie?

15. februára 2021

Zamestnanie v sede môže bolieť

Každý vie, koľko neustáleho sedenia škodí nášmu zdraviu. Čo však v prípade, ak je práca taká, že musíte sedieť celý deň?

V tomto článku vám poskytneme niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vyriešiť zdravotné problémy so sedavou prácou, a ukážeme vám niekoľko cvičení, ktoré vám môžu zlepšiť držanie tela.

Robte si prestávky

Aj keď nie je sedenie zdravé, vytvoriť si pri ňom ideálne podmienky pomôže telu minimalizovať negatívne dopady na zdravie. Základom tohto kroku sú preto špeciálne kancelárske kreslá.

Zvyknite si ale aj na prestávky a vstávať každých 30 – 40 minút od stola a cvičiť niekoľko cvičení. Záverom je, že chrbát a krk sú pri sedení veľmi napäté a musíte toto napätie uvoľniť.

Nastavte si časovač, ktorý vám pripomenie, aby ste sa každú pol hodinu zahrievali. Po zazvonení časovača sa postavte a postupujte takto:

  • Nakloňte hlavu 5-krát doprava, 5-krát doľava 5-krát dopredu, 5-krát dozadu. Pomaly vykrúcajte hlavu.
  • Urobte päť ohybov tela vpravo, päť ohybov vľavo.
  • Pokúste sa dostať na podlahu rukami.
  • Zdvihnite ruky hore a sklopte trup dozadu.
  • Pretrepte celé telo, aby sa svaly uvoľnili.

Nie je to také ťažké, však? Bude to trvať päť minút, ale vaše telo vám toľko poďakuje.

Skúste pracovať v stoji

Nebuďte skúpy a zaobstarajte si taký stôl, ktorého výška sa dá meniť. Áno, nie je to veľmi lacné, ale zdravie je oveľa dôležitejšie. Môžete teda pracovať nielen v sede, ale aj v stoji, čo vám umožní nepoškodiť tak veľmi svoje telo.

Myslite na zdravú stravu

Takú, ktorú budete mať na štýlových konferenčných stolíkoch v kancelárií vždy po ruke. Ovocie a zelenina sú základ. Snažte sa do svojho jedálnička pridať tiež viac zdravých tukov, ktorými sú napríklad ryby, morské plody, orechy a rastlinné oleje.

Častejšie vetrajte miestnosť a nezabudnite sedavú prácu kompenzovať dostatočným pohybom. Potom by následky už tak veľké byť nemuseli.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*