Objímajte sa! Zlepšíte si imunitný systém a zbavíte sa stresu

16. mája 2017

Celý deň stojí za starú belu, kolegovia v práci sú nervózni, čím kazia náladu aj vám, a cestou domov vám ešte pred nosom jazdia všetky dopravné prostriedky. Len čo prídete domov a nájdete tam milovanú osobu, nech je to dieťa alebo muž, ktorá vás objíme, všetky nespravodlivosti sveta ako by boli okamžite zabudnuté. Niet sa čomu čudovať. Objímanie má ale ohromný vplyv nielen na našu psychiku, ale aj na zdravie.

Uvoľňuje svaly

Začneme tým najjednoduchším. Objímanie totiž môže uvoľniť stuhnuté svaly v našom tele. Ideálne cvičenie pre všetkých, ktorí sa celý deň hrbia v práci nad počítačom. A uvoľnené svaly potom zároveň zmiernia vaše napätie.

Zlepšuje imunitný systém

V tom istom roku bolo v ďalšej štúdii dokázané, že účastníci, ktorí sa objímali menej, boli náchylnejší k prechladnutiu. Aj keď by si človek myslel, že to bude naopak, že? Lenže to súvisí aj s odstránením stresu. Ľudia, ktorí sú viac v pohode, majú pevnejšie imunitný systém.

Znižuje pocit odcudzenia

Objímanie uvoľňuje hormón oxytocín, ktorý ovplyvňuje vnímanie sociálnych interakcií. Extrémne dôležitý je pre symbiózu matky s novorodencom. Tiež prehlbuje pocity empatie, súcitu a veľkorysosti. To všetko dohromady potom tvoria základ pre dôveru.

Preč so strachom!

V štúdii zverejnenej v magazíne Psychological Science vedci zistili, že pokiaľ ide o objatie, môže pomôcť ako s nízkym sebavedomím, tak aj so strachom zo smrti.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*