Nie je vám jasný termín odchodu do dôchodku a bojíte sa o svoju budúcnosť? Prečítajte si tieto dôležité informácie

24. augusta 2017

Je to veľmi nepríjemná situácia, kedy človek pracuje niekoľko rokov, odvádza časť svojej mzdy do jednotného sociálneho systému a takmer na sklonku života sa mu dostane neadekvátnej odmeny, ktorá mu dovolí ledva prežiť.

Pokiaľ ešte patríte medzi ekonomicky aktívnych ľudí, mali by ste si preveriť všetky dostupné informácie, vďaka čomu sa potom možno lepšie zaistíte v dôchodkovom období prípadne zvážite možnosť, kam investovať svoje úspory pre ich lepšie zhodnotenie, pretože spoliehať sa len na štát nie je asi najideálnejšie.

Aké podmienky musíte splniť na odchod do  starobného dôchodku?

Od 1.1.2017 sa spôsob určovania veku, v ktorom môžete odísť do dôchodku mení. Poistenec v každom jednom roku bude odchádzať do dôchodku inak a počet dní sa predĺži vždy na základe rozhodnutia Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny. V súčasnosti (pre rok 2017) je povoleným odchodom do dôchodku stanovený vek na  62 rokov a 76 dní. Inou možnosťou je len invalidita a predčasný starobný dôchodok.

Nutné je ešte podotknúť, že tieto zmeny sa netýkajú ľudí, ktorí sa narodili do 31. decembra roku 1954 a do 31. decembra roku 1961, na ktoré sa vzťahuje ustanovenie o znížení  dôchodkového veku v závislosti od počtu vychovaných detí. Patria sem ešte aj osoby, ktoré vďaka svojej práci boli zaradené do I. pracovnej kategórie alebo do I. a II. kategórie funkcií.

Je predčasný dôchodok dobrým riešením?

Každý to môže brať inak. Niekto už zrejme vo svojej práci uplatnenie a zmysel nenachádza a inému nemusia stačiť sily. Pokiaľ nespĺňate podmienky na klasický odchod do dôchodku, ale máte k tomuto veku blízko, riešením je ten predčasný. Samozrejme, že aj tu sa niečo zmenilo. Aby ste zvládli splniť podmienky a odišli na predčasný dôchodok po novom, mali by ste vedieť nasledovné:

Poistenec môže oň požiadať, ak:

  • získal najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia
  • chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku
  • suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2 násobok sumy životného minima

Predčasný starobný dôchodok sa vypláca v nižšej sume. Za každý mesiac, ktorý do dôchodku odídete skôr, sa váš dôchodok zníži o 0,5 %. V podstate by to mohlo byť až o 13 % z celkovej penzie, čo pri výškach dôchodkov našich dôchodcov nie je žiadna výhra.

 

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*