Japonci majú skvelú techniku, ako odbúrať stres.

8. mája 2017

Zatiaľ čo my chodíme do lesa na huby alebo na čučoriedky, Japonci sa chodí do svojich lesov kúpať. Áno, čítate správne. Majú totiž špeciálny termín pre čas strávený v prírode – preložiť možno ako „kúpeľ medzi stromami“. A je to vraj ten najlepší odbúravač stresu z práce.

Už v roku 1982 sa táto aktivita stala súčasťou národného zdravotného programu a keďže Japonci sú všeobecne hrdí na svoje sakury (majú pre to opäť špecifický výraz Hanam, čo znamená obdivovanie sakur), rýchlo sa tento zvyk ujal.

Čím sa môžeme inšpirovať? Kúpeľ medzi stromami znamená, že ste telom aj mysľou skrátka prítomná a nerobíte nič iné. Žiadny treking, žiadne počítanie krokov na Fitbit, žiadne fotenie selfie pod vetvami. Môžete stať, prechádzať sa alebo sedieť, ale cieľom je samotná relaxácie.

„Úplne vás to vtiahne. Tak veľa času trávime pred 2D monitory a displeji, a pritom je to hlúposť, pretože vonku sa rozkladá celý 3D svet. Kúpeľ medzi stromami skvele pomáha oddýchnuť si od telefónu, počítače … od všetkého toho informačného šumu sociálnych médií a e-mailov, „hovorí Julia Plevin, produktová dizajnérka, ktorá v roku 2014 v San Franciscu dokonca klub priaznivcov tejto aktivity.

Že má táto bohumilá  činnosť pozitívne účinky na psychiku, potvrdilo aj niekoľko štúdií.

Tá najdlhšia, ktorá prebiehala v rokoch 2004 až 2012, dospela k záveru, že pobyt medzi stromami aktivuje bunky, ktoré prirodzene bojujú proti vírusovým a rakovinotvorným bunkám. Dochádza k tomu vďaka látkam zvaným fytoncídy, ktorými stromy a rastliny chráni predovšetkým samy seba. Vzduch v lese teda nie je len pocitovo svieži, ale skutočne nám môže zlepšiť zdravie. A čo viac, tento efekt môže pretrvať až mesiac po návšteve lesa.

Experti z Univerzity Chiba pre zmenu zisťovali vplyv stromov na hladinu stresového hormónu kortizolu v tele. Testovali 280 dobrovoľníkov, ktorí najprv trávili celý deň v meste a potom si druhý deň urobili polhodinový výlet do lesov. Výsledok už tušíte. Po „občerstvenie“ v lese mali dobrovoľníci nielen nižšiu hodnotu kortizolu v krvi, ale aj tlak, pokojnejšie pulz a celkovo lepšie odolávali stresu.

Iný výskum s 498 dobrovoľníkov pre zmenu potvrdil terapeutické účinky lesa – tí, ktorým bola naordinovanej príroda, mali menej sklony k depresiám a negatívnym myšlienkam.

Pokiaľ si teda chcete cez víkend naozaj oddýchnuť, je jasné, kam vyraziť (do najbližšieho lesa alebo parku) a čo tam robiť (nič).

 

 

Zdroj: Quartz, Foto: Pinterest

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*