Doprajte si šálku kvalitnej kávy

30. septembra 2018

Snívate o tom, že si otvoríte vlastnú kaviareň? Vlastníte kancelárske priestory, kde chcete zákazníkom či zamestnancom pripraviť počas porady šálku čierneho moku? Alebo ste jednoducho milovník kvality, ktorý si chce vychutnať to najlepšie, čo dnes na trhu dostať?

Kvalitná káva nie je vždy otázkou ceny, aj keď vybrané druhy čiernych zŕn sa naozaj pohybujú vyššie. To, či je káva naozaj chutná, poznáte s prvou šálkou nápoja. Ako však vybrať kvalitný výrobok a nepomýliť sa?

Začnite obalom

Jedných z charakteristických znakov kvalitnej kávy je vôňa. Tú sa po pražení podarí udržať len tak, že výrobcovia kávu zabalia do hermeticky uzavretých obalov. Vzduch sa tak dostane von, ale nie dnu. Takáto káva vydrží dlhšie čerstvá a voňavá, čo oceníte najmä vtedy, ak ju prevážate alebo objednáte z e-shopu.

Nebojte sa experimentovať a vyskúšať chutnú kávu z eshopu. Aj keď u nás je známa predovšetkým káva z Afriky, rôzne druhy a odrody kávy sa pestujú na celom svete. Vyskúšať môžete sladšie, kyslejšie aj horkasté druhy kávy, ako aj rôzne odrody s príchuťou kakaa, ovocia či karamelu. Kvalitné druhy kávy nájdete pochopiteľne aj v obchodných reťazcoch, tie sa však nikdy nevyrovnajú naozaj dobrej značke zo špecializovanej predajne.

Kupujete mletú kávu? Doprajte si aspoň raz za čas nápoj, ktorý je z čerstvo namletej kávy. Už aj na Slovensku existujú menšie predajne, kde si môžete vychutnať takýto zážitok a presvediť sa o kvalitne z dobrej pražiarne kávy. Nezabudnite, že kávu musíte rýchlo spotrebovať, už namletá totiž vyprcháva a vlhne oveľa rýchlejšie.

Čo má vplyv na chuť dobrej kávy?

Ak si chcete užívať naozaj dobrú šálku kávy, nezabudnite na pravidelné čistenie a údržbu kávovaru. Nielenže tým predĺžite životnosť samotného stroja, ale káva si zachová lepšiu chuť a svoju typickú vôňu.

Mnoho milovníkov dobrého nápoja necháva šálky uskladnené priamo na kávovare. Alebo pred samotnou prípravou kávy prepláchne hrnček horúcou vodou. Je to preto, že šálka sa musí predtým, ako sa do nej dostane káva, zohriať. Vyskúšajte, uvidíte ten rozdiel.

Ste milovník kapučína, frappe nápojov či krémových latté? Mliečna pena s bohatou štruktúrou sa dá vytvoriť len z kvalitného plnotučného mlieka (pozor, nie studeného). Ak si do šálky pressa radi doprajete trochu mlieka, vyberte si radšej kvalitnú smotanu.

Pre lepšiu chuť kávy či kapučína si doprajte štipku škorice a namiesto bežného cukru vyskúšajte kandizovaný, med alebo agávový sirup. Šálka kávy dostane okamžite úplne iný rozmer.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*