Výber detských šperkov? Riaďte sa podľa vkusu mamy

30. septembra 2018

Chystáte sa darovať náušnice krstnému dieťaťu alebo retiazku neterke? Niekedy je výber šperkov celá alchýmia. Kým tradičný výber dáva prednosť žltému zlatu, dnes je v móde biele zlato. Avšak trendy ukazujú, že ružové zlato má veľkú šancu nahradiť obidva obľúbené kovy. Ako vybrať šperk, ktorý ocenia rodičia a v budúcnosti aj malý nositeľ?

Základom sú náušnice

Pravdou je, že malé dieťa príliš šperky nenosí. Ak niečo naozaj chcete darovať, zvyčajne rodičia ocenia pekné detské náušnice, pretože ide o vyššiu finančnú položku a nosí ich takmer každá slečna.

Detská náušnička by mala byť vždy vyrobená z kvalitného materiálu. Ideálne je zlato či platina, pretože pri nich nehrozí alergická reakcie či zahnisanie uška. Takáto investícia je zároveň trvalým darom, ktorý môže zostať ako rodinný šperk, alebo sa neskôr dá pretaviť a kov použiť na výrobu iného šperku.

Malé dievčatká zvyčajne oblieka a krášli mama, preto ak sa chystáte takýto darček darovať, vyberajte predovšetkým podľa jej vkusu. Žlté zlato sa hodí najmä blondínkam či hrdzavým vláskom. Momentálne však darcovia dávajú prednosť bielemu zlatu, ktoré pristane všetkým typom, najmä tmavovláskam.

Pri výbere dbajte na kvalitné zapínanie. Niektoré náušničky sa dajú aj zamknúť, aby sa tak predišlo ich strateniu. Najdôležitejšie je vybrať náušničky, pri ktorých môžete zapínanie skontrolovať. Pozor na tradičné „zapichovačky“ s ostrým hrotom. Nie sú práve pohodlné a deťom môžu najmä pri spaní prekážať a spôsobovať bolesť.

Nezabudnite, že s nosením náušníc súvisí aj prepichovanie uší. Uško nikdy neskúšajte prepichnúť sami doma. Navštívte detskú lekárku alebo sa informujte o možnosti nasadiť náušnice v zlatníctve. Dnes sa ušká dajú prepichnúť bezbolestne a pohodlne aj vo vyššom veku.

Hľadáte niečo výnimočné?

V špecializovaných zlatníctvach a obchodoch sa dá kúpiť aj drobnosť, i keď nie najlacnejšia, ktorá sa dieťatku odloží, kým nebude staršie.

Zvyčajne ide o náramok či prívesok, ktorý predovšetkým slečny v dospelosti nechajú roztaviť a zlato či platinu použijú na vlastný šperk. Veľmi často tak zlatníctva ponúkajú rôzne prívesky medvedíkov, sloníkov, lienok, ktoré potom majiteľ zužitkuje pri výbere iného šperku.

Mnohí krstní rodičia chcú dieťaťu ponúknuť dar, ktorý bude zároveň dlhodobou investíciou. V tomto prípade je vhodný napríklad diamant vložený do prívesku z platiny. Ten rodičia odložia dovtedy, kým malá nositeľka nie je dospelá. Takýto darček rokmi naberá na hodnote a v budúcnosti sa môže stať veľmi hodnotným majetkom krstnej dcéry, ktorý môže byť uložený v peknej šperkovnici.

O výbere šperkov sa vždy poraďte s rodičmi. Tí môžu ponúknuť vlastnú predstavu, alebo usmerniť kupujúceho. Rozhodne sa nebojte ani farieb. Okrem čírej a striebornej je pre deti vhodná aj ružová, tyrkysová, žltá či zafírovo modrá. Nezabudnite, že šperk má pomôcť majiteľke odlíšiť sa a prejaviť svoju individualitu.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*