Dokonalý vzťah: Káva a vaše zdravie

21. novembra 2018

Káva sa konzumuje denne po celom svete a ľudia ju jednoducho milujú. Ako to už ale býva zvykom, dobré veci nemusia byť vždy pre naše zdravie prospešné. Platí to ale aj v prípade kávy a jej konzumácie?

Vedecké štúdie z posledných rokov odhalili zaujímavý dôkaz o priaznivých účinkoch kávy aj na ľudské zdravie. Jej prirodzený rastlinný pôvod vedie k predpokladu, že obsahuje zložky, ktoré chránia naše telo a organizmus pred chorobami. Štúdie ukázali, že mierna konzumácia kávy, 4 až 5 šálok denne, nemá nepriaznivý vplyv na stav zdravého človeka, naopak, jej účinok môže mať určitý pozitívny charakter.

Čo všetci vieme?

Známym a opakovane potvrdeným výsledkom výskumu je skutočnosť, že káva zvyšuje pozornosť a znižuje únavu. Preto ju milujeme najmä ráno a hneď v práci, pri ktorej sa potrebujeme sústrediť na konkrétne a často veľmi dôležité úlohy.

Zabojuje aj s cukrovkou?

Existuje stále viac vedeckých dôkazov, že káva môže chrániť pred nástupom cukrovky typu 2, ochorením pečene, ako je rakovina a cirhóza alebo Parkinsonova choroba. Kofeín znižuje symptómy väčšiny chorôb a chráni zároveň aj nervové bunky. Okrem toho vám pomáha vyrovnať sa s astmatickými záchvatmi.

Omladzujúci účinok sa nezaprie

Samozrejme, že na dobrú kávu potrebujete aj správnu prípravu, ktorú vám zaistí aj dobrý servis kávovarov, v ktorých si ju väčšina z vás už aj pripravuje.

Káva obsahuje veľké množstvo antioxidantov. Tie zabraňujú alebo spomaľujú výskyt ochorení súvisiacich s procesom starnutia, čo zase prispieva k zlepšeniu kvality života.

Kávu na zdravie

Káva obsahuje kofeín, ktorý, ako potvrdzuje výskum, zvyšuje pozornosť a má pozitívny vplyv na vašu náladu. Práve ten zvyšuje vašu schopnosť sústrediť sa pri vykonávaní zložitých úloh. Jeho stimulujúci účinok trvá niekoľko hodín v závislosti od množstva spotrebovaného kofeínu a metabolických procesov v tele človeka.

Ak vám teda chutí a chcete si doprať podobné účinky kávy na telo aj vy, vyberte si kvalitu. Niekomu chutí Davidoff a iný si zasa dopraje kávu z najbližšej pražiarne. Nezabudnite, že je to aj o príprave a type stroja, ktorý, ak máte, treba z času na čas nechať aj prečistiť.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*