Ako sa starať o záhradné jazierko

26. júla 2019

Záhradné jazierko je krásny dizajnový prvok exteriéru. Môže vám slúžiť na chov rýb, kúpanie alebo jednoducho ako dekorácia. Aby bola voda v jazierku stále čistá, je potrebné sa oň správne starať. Aj keď je táto téma príliš široká na jeden článok, pokúsime sa zhrnúť aspoň to najdôležitejšie.

Štartovacie baktérie do jazierka pomôžu

Údržba jazierka začína vždy na jar. Voda sa začína ohrievať a rozbiehajú sa v nej biologické procesy. Mnohokrát sa v nej tvoria látky, ktoré ohrozujú ryby a podporujú rast rias. Ak chcete tomuto procesu predísť, budete potrebovať štartovacie baktérie do jazierka. Práve údržba jazierka na jar je veľmi dôležitá pre celú nastávajúcu sezónu. Vďaka nej predídete problémom, ktoré by ste inak museli riešiť po zvyšok roka.

Štartovacie baktérie do jazierka aplikujte až po dôkladnej kontrole stavu jazierka. Skontrolujte obvod jazierka, jednotlivé kamene a fóliu. Vyčistite filtráciu jazierka a odstráňte z jazierka napadané trávy či lístie. Potrebné je tiež zrezať rastliny v jazierku, aby sa ich staré a odumreté časti vo vode nerozkladali. Po dôkladnom vyčistení môžete aplikovať štartovacie baktérie do jazierka.

Zelená voda v jazierku

Aj pri správnej starostlivosti sa môže stať, že voda v jazierku zrazu nebude čistá, ale začína sa zakaľovať. Je to preto, že vodné rastliny už nepotrebujú toľko výživy a z vody prestanú odoberať živiny. Zelená voda v jazierku sa vyskytuje s väčšou pravdepodobnosťou, ak máte v okolí jazierka ihličnaté lesy alebo napríklad repku olejnú. Peľ rastlín totiž uvoľňuje do vody veľké množstvo živín. Postupne preto začína byť voda v jazierku zelená pre rozmnoženie rias.

Vodu tiež zakaľuje kŕmenie rýb a ich trenie. Ak zakaleniu nepomáha UV lampa, aplikujte prípravok na zelenú vodu v jazierku. Prípravok aplikujte presne podľa návodu. Keď sa zelená voda v jazierku prečistí, aplikujte aj prípravok pre opätovné nastavenie rovnováhy v jazierku.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*