Ako vyhrať boj nad plesňou v kúpeľni?

30. októbra 2019

Pleseň na strope a v rohoch kúpeľne znehodnocuje nielen vzhľad tejto miestnosti. V mnohých prípadoch škodí zdraviu a spôsobuje vážne ochorenia, s ktorými sa organizmus len tak ľahko nevyrovná. Ako teda minimalizovať vznik plesne v priestoroch, ktoré slúžia na našu každodennú očistu a relax?

Dôvody vzniku plesne?

Spóry mycélia sú prítomné v každej miestnosti. Ale pre úspešnú reprodukciu potrebujú teplo a vlhkosť. A tej je v kúpeľni a kuchyni najviac. Vykurovací systém a konštantná vlhkosť vyše 90 % vyvolávajú v týchto priestoroch vývoj mikroorganizmov. Z malých čiernych alebo zelenkavých škvŕn rýchlo rastú veľké nepríjemné mapy. K hlavným príčinám, prečo to tak je, patrí:

  • slabá ventilácia – stojatý teplý vzduch je vhodný pre rast baktérií;
  • zlá hydroizolácia podlahy, stien a stropu – nesprávne ošetrené nátery sú vlhké, čo vznik plesne len podporuje.

Huba sa potom šíri nielen na povrchu stien, ale aj na nábytku, či na zadnej strane práčky, ktorej vplyvom budete možno časom potrebovať v nej vymeniť nové ohrievacie teleso. Aj únik vody z potrubí môže vyvolať vznik vlhkosti a plesne. Voda, ktorá kvapká, neustále zvlhčuje podlahu a vytvára priaznivé podmienky na vznik tohto média je veľmi škodlivá. Dá sa to ale zmeniť!

Ako odstrániť pleseň?

Huba je živý organizmus, takže iba utieranie vlhkou handrou nebude fungovať. V závislosti od zanedbania môže byť potrebné mechanické, chemické čistenie alebo odstránenie celej vrchnej vrstvy povrchovej úpravy na podklade.

Mycélium preniká hlboko do povrchovej štruktúry, takže musíte materiál odstrániť do zdravej vrstvy. Potom môžete čistiť vhodným antiseptickým prípravkom.

V pokazenej práčke stačí vymeniť univerzálne Electrolux náhradné diely. S plesňou to bude už náročnejšie.

Budete sa musieť zbaviť infikovaných tapiet alebo dlaždíc a spracovať všetky povrchy. Zároveň sa  opravné prostriedky a chémia aplikujú nielen na viditeľné oblasti infekcie, ale aj okolo nich, aby zachytili možné šírenie mycélia.

Ďalším spôsobom, ako sa zbaviť infikovanej miestnosti od huby, je jej ošetrenie ultrafialovou lampou. Spóry pod vplyvom lúčov odumierajú. Pri používaní takejto žiarovky sa musia dodržiavať určité bezpečnostné opatrenia. V miestnosti by nemali byť žiadne domáce zvieratá a rastliny.

Relatívne novou zbraňou je ionizácia. Vďaka aktívnej látke (iónov striebra) dym emitovaný počas horenia zabíja nebezpečné spóry. Vyžaduje si to ale prítomnosť odborníka, ktorý vám zároveň môže pomôcť aj s rekonštrukciou základov.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*