Ako zvýšiť životnosť vašej práčky a ochrániť ju pred vodným kameňom

15. marca 2021

Práčka môže vydržať dlho

Práčka je verný priateľ a dobrý sluha. Za jednu hodinu je schopná vyprať toľko špinavej bielizne a oblečenia, koľko by človek nevypral za celý svoj deň. Tento prístroj pre domácnosť je jedným z najobľúbenejších a najžiadanejších a zároveň jedným z najzraniteľnejších. Áno, aj práčka potrebuje neustálu ochranu.

Pred čím ju chrániť? Najviac pred vodným kameňom, ktorý sa nachádza v tvrdej vode z vodovodu. Prezradíme vám, ako?!

Ochrana práčky pred vodným kameňom

Účinná ochrana práčky pred vodným kameňom je veľmi dôležitá. Prečo? Vďaka reklame to vie každý. Faktom je, že vykurovací článok je vplyvom vodného kameňa veľmi rýchlo pokrytý tvrdým povlakom, kvôli čomu horšie ohrieva vodu. Ak sa nič neurobí, vodný kameň na vykurovacom telese môže viesť k vážnemu poškodeniu celého zariadenia a k nákladným opravám, či potrebe nového čerpadla do práčky Electrolux.

Aké spôsoby, môžete na ochranu práčky pred vodným kameňom použiť?

  1. Aviváž alebo prací prostriedok s prísadami zmäkčovadiel

Výrobky, ktoré počas prania zmäkčujú vodu a chránia tak práčku pred vodným kameňom, nepotrebujú reklamu. Stačí si vybrať a aplikovať do praxe.

Namiesto nákupu dodatočných zmäkčovadiel si môžete kúpiť priamo čistiace prostriedky, ktoré už obsahujú látky potrebné na zmäkčenie vody. Účinok je zaručený rovnako ako pri dodatočnom použití špeciálnych formulácií.

  • Ľudové recepty

Zvyčajne pomôže dobre ochrániť práčku pred vodným kameňom aj kyselina citrónová. Všetko, čo je potrebné preto urobiť, je raz za niekoľko mesiacov alebo ešte menej často zahájiť proces prania bez oblečenia a naliať 150 g kyseliny citrónovej do časti pracieho prášku. Výsledkom je úplné odstránenie vodného kameňa vo vnútri práčky. Podobný efekt môže mať aj ocot.

  • Špeciálne filtre

Filter na čistenie vody vstupujúcej do práčky a jej ochranu pred soľami tvrdosti si dnes môžete kúpiť v ktoromkoľvek obchode. Jedná sa o praktické malé plastové nádoby, v ktorých je zásyp z polyfosfátu. Takéto zariadenie je namontované medzi hadicou na prívod vody do stroja a kohútikom, ktorý vypína vodu.

Aj týmito spôsobmi sa môžete vyhnúť potrebe nového ložiska do práčky. Stačí si nájsť na údržbu zariadenia čas a uvidíte, že vám bude slúžiť oveľa dlhšie a bez porúch.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*