Profesionálna starostlivosť o zuby v domácom prostredí

8. júla 2021

Zdravé zuby

Zubné kliniky ponúkajú celý rad procedúr na udržanie zdravých a krásnych zubov, vrátane profesionálneho čistenia a bielenia. Napriek dôležitosti návštevy zubára je však aj osobná a hygiena v domácom prostredí kľúčová.

A aby sme vám to uľahčili, vytvorili sme zoznam základných pravidiel starostlivosti o zuby, ktoré zvládnete vykonávať aj doma.

Prečo by ste mali brať vaše zuby vážne?

Väčšina ľudí nevidí zmysel v tom, aby strácali čas výberom zubnej kefky a pasty a kupovali si špeciálne výrobky na starostlivosť o ústnu dutinu. Veď načo, keď hygienické postupy vykonávajú maximálne raz denne ráno.

Takýto nedbanlivý prístup sa vysvetľuje nepochopením toho, čo môže nastať, ak si nečistíte zuby dlhodobo. Je to nesprávna starostlivosť o ústnu dutinu alebo jej úplná absencia, ktorá povedie k vzniku mäkkého zubného plaku. Stabilný film mikroorganizmov sa nakoniec zmení na zubný kameň, čo môže viesť k zubným chorobám, ako je zápal ďasien.

Ďalším dôvodom, prečo sa musíte starať o zuby, je zlé dýchanie. Počas spánku sa v ústnej dutine množia zapáchajúce baktérie, takže ignorovanie ranného čistenia zubov problém zhoršuje, čo vedie k vzniku halitózy.

Lepšie to nebude ani s farbou vašich zubov, ktoré sú zrkadlom nášho zdravia. Existuje však niekoľko spôsobov, ako to môžete zmeniť. A rýchle bielenie zubov v pohodlí domova je len jeden z nich.

7 pravidiel starostlivosti o zuby

Aj doma môžete odstrániť zo zubov plak, zubný kameň, zápach a krvácanie. Za týmto účelom vám odporúčame preštudovať si základné pravidlá starostlivosti o zuby:

Zmena zubnej kefky – Materiály sa rýchlo opotrebujú, stanú sa toxickými a kefka prestane plniť svoju funkciu. Zubnú kefku odporúčame meniť každé 2-3 mesiace.

Správny výber zubnej pasty – Vyberte si pasty pre komplexnú starostlivosť o ústnu dutinu, posilnenie skloviny, obnovu mikroflóry a ďalšie účely.

Denné čistenie – Každé ráno a večer si musíte čistiť zuby 2-3 minúty. Bočný povrch vyčistíte tak, že prejdete od ďasna k okraju a pridáte krúživé pohyby.

Čistenie po jedle – Po raňajkách a večeri odporúčame vykonávať hygienické postupy, aby vám baktérie a zvyšky jedla nezostali v ústach. Ak ste si pred jedlom umyli zuby, nezabudnite si vypláchnuť ústa vodou.

Výplach úst – Profylaktické opláchnutie obsahuje účinné látky, ktoré môžu preniknúť do ťažko dostupných oblastí, zabíjať baktérie a odstraňovať zubný povlak. Vyplachovať ústa si však musíte  najmenej 40 sekúnd, inak sa 80 % antibakteriálnych vlastností jednoducho stratí. Po jedle môžete použiť aj obyčajnú vodu.

Ošetrenie medzizubných oblastí – Každý deň musíte medzizubné priestory spracovať zubnou niťou a vykonávať naťahovacie pohyby.

Pravidelné návštevy zubára – Vykonajte pravidelnú kontrolu každé 3 až 6 mesiacov. Odporúčame absolvovať raz za šesť mesiacov profesionálne čistenie zubov, ktoré zabráni krvácaniu ďasien, zápachu z úst, bolestivým pocitom, bielym škvrnám a žltnutiu.

Nezabudnite, že zuby sú korunou krásy a toto je len minimum krokov, ktoré môžete pre ich dokonalý vzhľad a svoje lepšie zdravie urobiť.  

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*