Neviete si to bez nej predstaviť? Kvalitná káva v správnom množstve pomáha

24. januára 2023

Bez ohľadu na to, kedy a ako si svoju rannú šálku lahodnej kávy vychutnávate, pevne veríme, že je pre mnohých z nás ťažké si bez tohto nápoja predstaviť deň. Kofeín nás povzbudí, opojí svojou výraznou chuťou, dodá energiu a naladí na náročný výkon. Je však pitie kávy dobré?

Pri kontrolovanom množstve sa to dá predpokladať. A dokonca jedna štúdia za druhou naznačuje, že zo svojho obľúbeného ranného nápoja môžete získať viac, ako ste si mysleli. Dôvodom je fakt, že káva je preplnená látkami, ktoré môžu pomôcť chrániť vaše telo napríklad pred Alzheimerovou chorobou ako aj ochorením srdca.

Odborníci dokonca tvrdia, že kvalitná káva obsahuje antioxidanty a ďalšie aktívne látky, ktoré môžu znížiť vnútorný zápal a chrániť telo pred mnohými chorobami. Pokračujte v čítaní a zoznámite sa s ďalšími výhodami tohto celosvetovo najobľúbenejšieho nápoja.  

So šálkou kávy je menej pravdepodobné, že sa u vás rozvinie Parkinsonova choroba

Milujete kávu pre jej povzbudzujúci účinok a vôňu? Jedna šálka denne vás však nielen nakopne, ale tiež môže znížiť riziko vzniku Parkinsonovej choroby. Kofeín môže tiež pomôcť ľuďom s týmto ochorením lepšie kontrolovať svoje pohyby. Ak si teda doprajete primeranú dennú dávku tohto lahodného nápoja, ochoreniu tohto typu sa môžete vyhnúť.

Vaša pečeň sa vám poďakuje

Zdá sa, že bežná káva aj káva bez kofeínu má ochranný účinok na vašu pečeň. Výskumy ukazujú, že u konzumentov kávy je vyššia pravdepodobnosť, že budú mať hladiny pečeňových enzýmov v zdravom rozmedzí, než u ľudí, ktorí sa káve vyhýbajú a nežijú zdravo.

Vaša DNA bude silnejšia

Chutná káva pre hotely alebo domácnosti prospieva vášmu telu z viacerých hľadísk. Dokonca sa zistilo, že kvalitná pražená káva znižuje lámavosť v reťazcoch DNA, ktoré sa vyskytujú prirodzene, ale môžu viesť k rakovine alebo nádorom, ak nie sú opravené vašimi bunkami. Samozrejme, tieto tvrdenia nie sú lekárske odporúčanie a nemôžete kávu používať ako liek, no jej kontrolovanou konzumáciou môžete svojmu telu prospieť.

Riziko rakoviny hrubého čreva môže byť nižšie

Toto ochorenie je v populácii dospelých pomerne časté. Podľa prieskumov, každá jedna z 23 žien dostane rakovinu hrubého čreva. Vedci však zistili, že konzumenti kávy mali o 26 % menšiu pravdepodobnosť vzniku kolorektálneho karcinómu.

Môžete znížiť aj riziko Alzheimerovej choroby

Aj ľudí s Alzheimerovou chorobou je čoraz viac, pričom postihnuté sú najmä ženy. Prieskumami v praxi sa však zistilo, že kofeín v dvoch šálkach kávy môže poskytnúť významnú ochranu pred rozvojom tohto ochorenia. V skutočnosti vedci zistili, že ženy vo veku 65 rokov a staršie, ktoré pili dve až tri šálky kávy denne, mali menšiu pravdepodobnosť vzniku demencie vo všeobecnosti.

Ak si to teda bez lahodnej chuti a energie kávy neviete počas dňa predstaviť, pri najbližšej príležitosti si spomeňte, že optimálne množstvo nápoja vám prospieva.

Zdroj obrázka: Ground Picture/Shutterstock.com

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*