Kožných problémov vás zbaví už jedna návšteva dermatológa

4. decembra 2021

Kožné ochorenia bývajú nielen esteticky nepríjemné, ale niekedy komplikujú aj bežný život. Kým odstránenie pigmentácií je estetická záležitosť, rosacea môže mať aj bolestivé prejavy. Pravidelnú pozornosť si vyžadujú aj materské znamienka.

Ako sa zbaviť pigmentových škvŕn?

Pigmentové škvrny sa najčastejšie vyskytujú na krku, tvári a na chrbtoch rúk. Vznikajú ako dôsledok hormonálnych zmien, pôsobením slnka ale aj produktov, ktoré zvyšujú citlivosť kože na slnko. Odstránenie veľkých pigmentácií sa robí chemickým peelingom. Používa sa kyselina trichlóroctová, ktorá odstraňuje rohovinovú pokožku. Vďaka tomu sa škvrny postupne zosvetlia až splynú s farbou pokožky. Ďalšími metódami sú CO2 laser, ktorý zbrusuje vrchné vrstvy pokožky a IPL, kedy sa pigment v podstate rozbije a tak ho zmetabolizuje imunitný systém.

Liečba rosacey

Nepríjemná rosacea sa prejavuje začervenaním tváre, najskôr iba pri podráždení, neskôr trvale. Objavujú sa aj červené žilky. Ak sa rosacea nelieči, môže prerásť do vyrážok, zapálených cýst či chronických zápalov oka. Pri včasnom zásahu sa dá toto ochorenie držať pod kontrolou. Na zmiernenie prejavov v skorších štádiách sa používa IPL, teda intenzívne pulzné svetlo. Pri zákroku nedochádza k porušeniu pokožky, je však mierne bolestivý. Pri ošetrení IPL sa cievky narušia a prirodzene sa vstrebú. Ošetrenie sa odporúča absolvovať mimo letných mesiacov.

Kontrola znamienok

Väčšina materských znamienok je neškodných, ale určite je potrebné ich sledovať. Ak znamienko mení farbu alebo veľkosť, nemá jasné ohraničenie, krváca, svrbí alebo bolí, určite je nevyhnutné vyhľadať dermatológa. Včasný zásah môže zabrániť vzniku rakoviny kože a kožným nádorom. Znamienka je samozrejme možné odstrániť aj z čisto estetických dôvodov, alebo ak je na mieste na ktorom dochádza k jeho treniu o oblečenie a pod. 

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*