Triky, ktoré zaistia vašim šperkom neustálu krásu

30. júla 2021

o šperky sa treba starať

Napriek odolnému kovu použitému pri výrobe, je so šperkami potrebné zaobchádzať opatrne. Často sa vplyvom okolitých podmienok do šperkov dostane špina, mastnota a prach, objaví sa plak a lesk zmizne.

Prinavrátiť šperkom pôvodný vzhľad nového zlatého náramku, krásu a lesk bez profesionálnej pomoci nie je vôbec náročné a s našimi radami sa o tom presvedčíte.

Jedlá sóda

Čistenie zlata sódou je osvedčenou ľudovou metódou. Dve polievkové lyžice prášku na sto ml vody v malom hrnci sa položia na oheň a dajú sa tam zlaté predmety. Po uvarení pridajte dve polievkové lyžice octu a v takejto zmesi musíte ozdoby variť na miernom ohni dvadsať minút. Keď skončíte, vyberte a nechajte ich uschnúť.

Pozor dávajte na kamene, ktoré môžu byť súčasťou šperkov. Niektoré z nich si s týmito látkami nemusia rozumieť.

Obyčajné mydlo

Nielen našu pokožku, ale aj obľúbené zlaté prívesky dokáže obyčajné mydlo dokonale vyčistiť. Stačí použiť pritom teplejšiu vodu, aby sa mydlo dostalo do všetkých častí šperku a jeho lesk a krása budú zasa zdobiť vaše telo.

Podobne by to mohlo fungovať aj s čistiacim prostriedkom na riad. Pozor na jeho zloženie a používanie nástrojov na čistenie, ktoré by mohli hladkú plochu šperkov poškriabať a poškodiť.

Nájdite im vhodné miesto

Aby šperky vydržali dlho a robili vám svojou krásou radosť, mali by ste myslieť aj na ich správnu ochranu. Kvalitná šperkovnica v obytnom priestore predsa veľa miesta nezaberie.

Šperky nenechávajte dlho na slnku, nenoste ich do mora, nepoužívajte pri ich nosení parfum ani iné kozmetické prípravky. Aj tie môžu vzhľad a kvalitu šperkov zhoršiť.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*