Ako si zariadiť luxusnú obývačku, keď máte obmedzený priestor aj rozpočet?

14. marca 2022

obývačka a jej návrh

Nie vždy rozhoduje veľkosť bytu alebo domu o tom, ako dobre bude vyzerať. Aj na malom priestore sa dajú robiť zázraky. A nakoľko je obývacia izba srdcom domova, v našom článku sa pozrieme na to, ako si dopriať luxus aj v prípade, ak máte obmedzený priestor a rozpočet.

Predstavíme vám nápady, ako si zariadiť malú obývačku tak, aby nepôsobila stiesnene.

Udržujte miestnosť svetlú

Vo svetlých farbách sa malé miestnosti javia opticky väčšie. Stavte teda na  jemné, rezervované tóny, akými sú biela, béžová a krémová, s ktorými môžete navrhnúť svoju obývačku tón v tóne. Vďaka tomu miestnosť vyzerá ľahšie, jasnejšie a menej rušivo.

Pre prirodzený a harmonický efekt to môžete doplniť napríklad drevom, jednoduchými akcentmi vo výrazných farbách alebo lesklými kovmi. Lesk materiálov a svetlo, ktoré sa odráža od svetlých stien, dodá vašej modernej obývačke ten správny šmrnc.

Drobný nábytok je lepší

Pri výbere nábytku do obývačky  dávajte pozor, aby ste nevybrali príliš objemný kus.  Mohutný obývací priestor sa môže zdať bujný a vizuálne preťažuje miestnosť. Poličky,  konferenčné stolíky,  kreslá  a iné veci by tiež nemali byť príliš rozložené.

Majte teda na pamäti správne proporcie nábytku a jeho rozloženia. Ak sa v tom celkom až tak dobre nevyznáte, nechajte si pri zariaďovaní poradiť od profesionálneho interiérového štúdia z Bratislavy.

Pohrajte sa s optickými ilúziami

Asi viete, že vodorovné pruhy na oblečení vás zväčšia  – to, čo je v móde skôr nežiaduce, môžete využiť pri zariaďovaní malých miestností. Pruhy alebo okraje na stene rozšíria vašu malú obývačku. Nízke stropy môžete opticky vylepšiť aj tak, že jednu stenu vymaľujete farebne a na vrchu necháte biely pruh. Ďalším tipom by bola pozdĺžne pruhovaná tapeta.

Okrem toho sú koberce s priečnymi pruhmi dobrým spôsobom, ako vizuálne predĺžiť miestnosti. Perspektívny efekt spôsobuje, že oko si myslí, že miestnosť je dlhšia.

Vyskúšajte a uvidíte, že to funguje a nezaberie vám to čas ani veľa peňazí.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*