Najdôležitejší kus nábytku v domácnosti vám bude slúžiť len pri dobrom výbere

24. mája 2022

Stôl hrá často ústrednú úlohu nielen po vizuálnej, ale aj praktickej stránke. Je to najdôležitejší kus nábytku v jedálni alebo v obývačke, za ktorým ľudia nielen jedia, ale aj trávia voľný čas a komunikujú s rodinou i priateľmi.

Aby ale váš nový jedálenský stôl čo najlepšie vyhovoval všetkým potrebám a očakávaniam, je potrebných niekoľko predbežných úvah. Aj vďaka tomu bude váš výber v obchode alebo na webovej stránke oveľa jednoduchší.

Nájdenie správnej veľkosti a tvaru je základ

Maximálna veľkosť jedálenského stola závisí v prvom rade od dostupného priestoru a spôsobu využitia stola. Chcete predsa, aby boli všetky sedadlá čo najjednoduchšie dostupné. Okolo stola na to potrebujete aspoň 60 centimetrov priestoru, pričom 80 centimetrov je lepších.

Majte tiež na pamäti, že možno budete chcieť pridať ďalší praktický nábytok do blízkosti jedálenského stola, aby ste mali dôležitý riad a doplnky po ruke. Rovnako je dôležité zvážiť pri výbere veľkosti stola aj počet členov v domácnosti, ktorí budú za ním sedieť.

Aké stolové nohy sú najlepšie?

Veľmi často významnou mierou ovplyvňuje pohodlie pri stole počet a typ stolových nôh. Pri výbere moderných hairpin nôh preto myslite na svoj komfort a zvážte každý jeden detail. Okrem pevnosti, sú pri stolových nohách dôležité aj materiály a dizajn.

Ponuka je ale široká, takže, ak milujete niečo viac univerzálnejšie a neokázalé, štýlové industriálne nohy na stôl budú pre vás a váš obytný priestor to pravé riešenie.

Hranaté alebo okrúhle?

Štvorcové jedálenské stoly sú štandardom, pretože najlepšie využívajú dostupný priestor. Sú obzvlášť kompaktné a praktické a často sa umiestňujú jednou stranou k stene, aby sa ušetrilo ešte viac miesta. To je praktické najmä vtedy, ak má byť jedálenský kút umiestnený v malej kuchyni alebo v obývacej izbe. Ak si vyberiete stôl s rozmermi 80 x 80 centimetrov, získate dostatok miesta až pre štyri osoby.

Na druhej strane, ak máte väčší priestor, mohli by ste zvážiť okrúhly jedálenský stôl. Je to nielen vizuálne výnimočný kúsok, ktorý sprostredkúva aj veľmi jedinečnú atmosféru, keď sedíte spolu s vašimi hosťami ako „rytieri okolo okrúhleho stola“. Na rozdiel od dlhého stola sa všetci hostia môžu kedykoľvek vidieť. Je to oveľa pohodlnejšie a krajšie riešenie.

Aká je správna výška stola?

Pri jedálenských stoloch „správna“ výška asi jasne daná nie je, pretože ako ľudia sme rozdielni a každému vyhovuje niečo iné. Spravidla je však jedálenský stôl vysoký od 70 do 80 centimetrov. Dbajte tiež na to, aby vám medzi stoličkou a spodnou hranou stola, keď sedíte, zostalo asi 30 centimetrov priestoru, aby nepôsobil príliš stiesnene a dobre ergonomicky sedel.

Ak tieto dôležité detaily pri výbere stola zohľadníte, môžete si užívať jeho komfort dlhé roky a bez obmedzení.

Zdroj obrázka: Seyfettin Karagunduz/Shutterstock.com

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*